Pelupa

Lepas beranakkan Baby Haikal kan. Aku perasan yang aku jadi makin pelupa.
Pelupa tahapppp...taktau camne nak cakap. Kengkadang rasa nak hempok kepala kat tiang gol patratus kali je. Sebab tak boleh terima tahap pelupa macamni. Haaa..bunyi macam kronik gila kan. Memang pon. -..-"

Aku pernah mengadu kat Mama pasal ni. 
Mama cakap, masa tengah beranak tu 99 urat kita akan putus. 
Hohoho amik kooo..
Tak boleh lagi banyak urat nak putus tu. Tu yang masa beranak dah macam renjatan-renjatan letrik je aku rasa. Tanjat-tanjat gitu. *jangan bayangkan*

So lepas setahun beranak ni, aku makin nampak efek dia. 
Efek urat putus tu lah kengkonon kan. Heheh.
Aku rasa salah satu urat yang putus tu ialah urat matematik. Hamboih ada urat matematik pulak dia. Sebabnya aku macam lembapppp je mengira sekarang. Padahal masa darjah satu dulu subjek matematik selalu dapat 100%. Cuma masa darjah dua je teruk sikit. Masa form 5, langsung taknak cerita kat sini. Hahahaha!

Muka aku masa Form 5 lebih kurang gini la. 
Semua orang kata aku budak taska, padahal dah Form 5. *Tolonglah percayaaaaa.*

 Maksud aku matematik tu bukanlah pengamiran atau algebra jadah apetah tu semua. Tapi kira-kira yang biasa la dalam kehidupan seharian. Contoh macam kira duit ke kan. Mesti aku lembappppp gila. Kengkadang hubby geleng-geleng kepala tengok aku.
Hari tu aku pinjam duit hubby sebab malas nak withdraw. Aku pinjam RM55. 
Pastu malam tu aku nak bayar balik la kan lepas dah withdraw duit. Aku bagi hubby RM10+10+10+10+10+1+1+1+5(RM58). Pastu aku cakap, 
"Alamak tak cukup 2 ringgit lagi. Esok la Mama bayar k."
Derrrrr...pinjam 55, bayar 58. Tak cukup 2 hinggit celah mana nya??
-________-

 
 Bila urat matematik dah putus, muka megan fox sangat-sangat pon, memang dah tiada maknanya. Haha!

Ok contoh yang lain.
Bab mengira hari atau tarikh pon aku fail.
Biasanya kalau baby kan kita kena pantau dia berak regularly ke tak kan. 
Sebab takut dia sembelit ke tak cukup air ke hape kan.
So everytime hubby tanya,
"Mama, last Haikal berak bila?"

 Aku mesti macam, ermmmm... rasa-rasa macam baruuuu je lagi basuh berak dia. Tapi bila eh? Dah lupa dah. Rasanya semalam kot.
Pastu hubby masuk dapur nak basuh pinggan, tengok tong sampah ada pampers Baby Haikal. Rupanya baru petang tadi je Baby Haikal berak, malam tu aku dah lupa.
-..-"

 
 Masa aku naik jongkang jongkit ni kan. Berbunyi-bunyi spring dia. Krekk krekkk krekk gitu. 
Maksudnya? Ok simpan sahaja didalam hati. Haha!

Contoh lain pulak. 
Amboi banyak contoh nak bagi nih. 
Nak tunjuk betapa kukuhnya bukti aku dah nyanyuk. Hak hak hak.
Hari tu lagi best. Aku marah-marah hubby sebab tak sidai tshirt betul-betul. Bersepahhh je atas lantai. Hubby pon senyap je masa aku marah tu. Sedap sangat kot kena bebel. Haha!
Lepas je aku bebel tu, selow-selow hubby amik baju tu sidaikan. 
Pastu datang kat aku dekat-dekat sambil cakap,
"Sayang..tshirt ni kan sayang yang pakai semalam. Bukan Papa."

Ho ho hoiiiii.. tin biskut mana tin biskut?? Malu gila woiiii!!! 
Dalam hati aku, tolonglah pengsan sekarangggg!!! 
Sebab taktau dah nak cover malu camane. Haha!
Aku kalau kat rumah memang selalu cilok tshirt hubby. 
Sebab selesa pakai longgar-longgar. Kengkadang boxer dia pon aku pakai. 
Cuma spenda je belum sempat cilok lagi kahkah.

Tu belom lagi setiap malam aku tanya hubby henpon aku kat mana. Sebab dah tak ingat last aku letak kat mana. Kengkadang dah nak tidur nak set alarm kan. Pastu raba-raba bawah bantal, atas katil, tak jumpa henpon. Terus marah hubby,
"Papaaa!! Mana fone Mama niii.. Mesti Haikal main sepah-sepahkan. Papa call sekarang."

Truuttt trruuutt.. Truutt truutt..
Rupanya dalam handbag je. Sejak sampai rumah petang tadi aku tak keluarkan pon fone tu dari handbag.
Dan kes henpon ni memang tetiap malam akan berlaku. Kira macam rutin harian la. Haha!
Tetiap malam hubby kena call henpon aku. Sangatsss sadissss gilesss...

 
Memang selalunya pon hubby la yang kena tempias nyanyuk aku ni.
Ada sekali tu, aku terlupa bawak breastpump.
Terlupa bawak breastpump adalah sesuatu yang disasterrrrr ok.
Dengan breasts rasa macam nak meletop sebab susu penuh. Dengan nak kena drive balik sejam perjalanan semata-mata nak amik breastpump. Apakah ni?? Kalau tak amik, kang sakit pulak. Kalau breast bengkak, sakit dia macam nak demam ok. Lain macam je sakit tu. Rasa macam nak suruh sesape tolong hisapkan kasi reda sakit. Amboiiiii melampau. Haha!

So aku pon call hubby mengadu sambil buat-buat suara nangis minta kesian. Buat-buat je ok. Suara nanges tapi sebenarnya muka macho angkat-angkat kening. *dasar drama sangat*
So hubby suruh aku drive balik amik breastpump. 
Sebab takut bertambah sakit pulak.
Selang lima belaih minit lepaih tu, hubby call balik.
"Sayang dah kat mana? Papa tunggu kat tepi jalan besar ni k. Sayang takyah masuk sampai kat rumah. Papa pass breastpump kat sini."
=')

Bini mana yang tak rasa nak nangis bila dapat laki camni?? Aku pon kengkadang tak faham camne laki aku boleh mempunyai tahap kesabaran dan ke-cool-an yang sangat tinggi. 
Padahal baru malam tadi kena bebel dengan bini sebab tak sidai tshirt. 
Esoknya terus sweet camni? Apakah niiiii.. *lap air mata*

Tu je la kot antara bukti-bukti kukuh kenyanyukan aku sekarang. 
Bukti yang kurang kukuh pon banyak. Huhu. 
Contoh macam, eh aku dah solat ke belum eh. Bila tengok telekong dah beralih tempat. Ok maksudnya aku dah solat. Takkan laki aku pulak yang pakai telekong tu kan. Haha! 
Kengkadang tu dah nak solat, dah nak Allahuakbar dah, tetiba je eh aku dah amik wuduk ke belum eh? *ish ish ish..nyanyuk tahap apakah nii??*

So bagi mengatasi kebanyakan kes diatas, semua-semua urusan aku akan set alarm/reminder kat fone. Dari benda paling remeh sampai la benda paling penting, semua aku list dalam fone. 
Contoh urusan penting macam benda-benda yang aku kena bayar monthly. 
Bulan-bulan aku kena bayar kereta dengan yuran nursery Baby Haikal. Dua tu je lah pon. Yang lain-lain semua hubby setelkan. Tapi setakat yang DUA SAHAJA tu pon aku kena set reminder kat fone. Kalau fone pon lupa letak kat mana, maka tak dapek den nak nolong tu dooo. Ekau poie la call somilan somilan somilan. Mintak bantuan.

 
Korang korang yang pernah beranak camane? Mengalami tahap kenyanyukan macam aku tak? Ke aku sorang je camni? 
Tapi kan. Aku tengok Mama aku kan. Dah anak 6 pon yilekkkk je lagi semua benda pon boleh ingat. Tak perlu pon nak set set reminder ni semua. 
Hmmm...aku rasa kan, masa aku beranak tu kan, urat aku putus lebih dari 99 la. Mungkin 101  kot. Kang beranak anak kedua, lagi 101 urat putus, dah 202 urat semuanya. 
Eh pandai pulak matematik tetiba. 
Urat dah bersambung balik ke camane? Hahaha!

Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Vertebral Column

Amboi tajukkk.. Macam doktorrrrrr!
Tinggal nak sangkut stetoskop kat tengkuk dan pakai lab coat je lagi. Dan gloves. Dan spek mata tebal. Pastu ok dah boleh pergi merawat pesakit sekarang. Kehkeh.

Vertebral column atau nama lain, backbone. Atau nama lain lagi, spine. Atau nama kampung, tulang belakang. Semua vertebral organisms ada tulang belakang. Temasuk la mamalia macam manusia, gajah, tenuk dan sebagainya. Mamalia juga berdarah panas kerana tidak dipengaruhi oleh suhu persekitaran. Amboi dah bajet doktorrrrr sangat-sangat dah ni. Haha!

Jadi kesimpulannya, tanpa tulang belakang siapalah kita.
Cuba imagine kalau kita takde tulang belakang. Eeeeuuuwwwhh!
Jadi terima kasih tulang belakang. *apetah*

Seperti juga belog ni.
Aku sedar, belog ni makin lama makin ada tulang belakang.
Jadi belog ni spesis mamalia jugak ke camane?
Sama-sama kita cari jawapannya selepas ini. -..-

Dan tanpa tulang belakang, belog ni juga seperti takde makna.
Ok aku sebenarnya dah tak tahu camane nak teruskan mukaddimah ni. Makin mengarut dah. Ni lah mukaddimah paling teruk dalam sejarah kesultanan melayu melaka. Sorry korang otak tengah vengong tahap max ni. Sebab tu aku tak boleh jadi doktor. Otak frozen memanjang.

Aku sebenarnya nak cakap, tulang belakang belog ni ialah korang la. Yang tengah baca ni. Tak kesah la yang baru baca ke, yang dah lama baca ke. Yang dari subuh semalam sampai sekarang masih tercongok duk baca lagi ke. Hoi takde kerja lain ke haa?? Haha!
Aku sebenarnya nak cakap terima kasih sebab sudi baca belog ni.
Itu je. Mukaddimah kemain panjang tadikan.
Isi-isi penting dia satu je. Huhu!

Ada antara tulang belakang belog ni yang suwiiiitttt sangat tahu tak?
 Sampai aku pon tak paham kenapa boleh suwiiittt sangat. Tapi aku suka la kan. Heheh.
Kengkadang waktu aku tengah stress-stress, tapi bila dapat mesej atau chatting dengan tulang belakang ni semua, rasa seronok. Dan happy. Dan terharu. =)

 

 



 
 




Terima kasih korang.
Yang tak pernah komen, tak pernah approach aku kat FB pon terima kasih jugak. Aku tahu korang supportive dan suwwwittt jugak. 
Sebab aku pon sebenarnya jenis yang baca belog orang tapi tak komen dan tak approach pon blogger tu. Rasa macam....perlu ke? Huhu. Agak keji disitu. 
Tapi as long as korang enjoy baca belog ni, walaupon enjoy di dalam hati saje, terima kasih banyak-banyak tuan hamba ucapkan. *bahasa humble habis la tuuu..huhu!*
Korang lah vertebral column backbone spine belog ni. 
=)

Sejuk perut ibu mengandung

Semalam aku dapat surat dari Asia Brands. Ingatkan satu kompeni dengan Ayam Brands yang buat sardin tu. Rupanya tak. Ayam Brands buat sardin kan, tapi Asia Brands buat pakaian dalam wanita rupanya. Walaupon nama kompeni nyaris nak sama tapi produk mereka ternyata jauhhhh bezanya. Sardin dengan bra sumpah takde persamaan langsung ok. -______-"
Dan ohhh rupanya aku menang voucher Audrey RM100 dari Asia Brands tu. Syukurrrrr... Contest apetah namanya aku tak ingat dah. Malas pulak nak recall balik.
So hari ni kena pergi Audrey outlet untuk redeem voucher tu. Seratus hinggit nak beli apa eh? Aku macam nak beli korset lah. Cey cey ceyyyy heheh! Kantoi perut dah kelepet kelepet letteww kahkah!
Anak baru sorang perut dah kelepet kelepet. Apakahhh??
Kalau anak dah empat lima orang nanti camane? Sah sah la perut jadi kelepet kelepet kelepet kelepet kelepet kelepet kelepet kelepet kelepet kelepet kelepet ok dah dah. Memang tiada kesudahannya tu.
Yang aku peliknya, perut laki aku yang tak pernah mengandung mahupon beranak tu pon turut sama bertambah kekelepetannya. Huhu! Bila aku tegur, hubby jawab,
"Papa nak teman Mama. Kang Mama perut kelepet sorang kesian pulak." 

Okkkkkkk... -_____________________-

Tapikan. Nanti kalau pakai korset, pinggang je ramping. Tapi bila tengok bontot besar, peha rhinosorus, lengan goyang-goyang, dagu dua. Camane?
Ok so tak payah beli korset.
Sila beli spenda nenek dan bra saiz 38D sekarang. Haha!

Dah alang-alang nak pergi Audrey, kena singgah Courts jugak. Courts kat atas Audrey tu je. Naik je eskeletor depan Audrey tu, pastu berdiri selama beberapa minit tetiba dah sampai depan Courts. Magis bukan? Haha! *lawak kurang upaya ke hape ni??*
Kena pergi Courts sebab nak beli grill babikiu. Bukan grill keselamatan rumah mahupon fire drill ye. Tapi grill yang orang buat panggang-panggang tu. BBQ ayam satuhhh. Huiiii dap dap dap dappp!
Sebelom ada yang tanya aku apa motip beli grill tu, meh aku nak jawab dulu,
"Itu pon menang contest juga harap maklom". -..-
Ok serius poyo gila jawab begitu. Huhu!

Eh aku sebenarnya bukan nak cerita pasal bra saiz 38D mahupon grill ayam panggang dap dap dap. Tapi aku nak cerita pasal pojaan korang ni la. Si Baby Haikal.

Last week aku cuti seminggu. Sempena?
Sempena syok sendiri memandai isytihar cuti. Kehkeh..
Sesaje je aku cuti. Nak spend time dengan Baby Haikal. Sebab macam dah kurang kasih sayang je budak tu aku nengok. Lebih-lebih lagi kasih sayang belaian manja dari ibunya yang saling tak tumpah mirip-mirip seperti.... ok takmo cakap. Hahaha!

So selama seminggu tu aku entertain la Baby Haikal to the max.
Tengok Barney sama-sama. Dan aku jadi Barney la ofkos..
Sebab hubby pernah cakap, "Mama sesuai sangat jadi Barney." -..-
Memula tu aku rasa bangga sikit-sikit tapi lama-lama rasa macam nak baling pasu je. Dah tu macam kong ajo je bunyi ayat dia tu kan.
Papa, Mama jadi macam Barney sebab lahirkan anak Papa tau. *okk kesiannn haha!*

Selain Barney, kitorang tengok Upin Ipin. Baby Haikal jadi upin, aku jadi opah. -..-
Kalau tengok Hi-5 pulak, aku tukang menari-nari, Baby Haikal tukang tengok je.
Ko nampak tak kat situ siapa entertain siapa sebenarnya. Huhu!

Tapi Baby Haikal sekarang semakin good boy tau.
Mana-mana aku pergi, dia ikuttttt je. Dia suka observe apa aku buat.
Aku sidai baju, dia tengok. Aku masak, dia tengok. Aku menyapu, dia tengok.
Sampailah satu hari tu kan. Aku saje la pakaikan Baby Haikal kasut supaya dia boleh main bola kat porch kereta. Tapi tetiba ni yang dia buat.

Mak-mak yang ada anak dara, sila pay attention sekarang. Ni lah dia contoh bakal menantu terbaik abad ini. Kalau nak masuk meminang sangat dialu-alukan. Sila sediakan juga wang hantaran yang setimpal. Ehh??

Cuba bagitau aku, mak mana yang tak menangis patbelaih baldi sebab terlalu kegembiraan tengok anak dia tetiba menyapu? Ringan tulang sungguh. Haha!
Walaupon tinggi Baby Haikal separuh dari tinggi penyapu tu, dia tetap sibukkk nak menyapu. Walaupon entah kemana-mana halanya habuk yang disapu tu kan. Takpe aku tetap nak nangis patbelaih baldi jugak. Huhu.
Rasa macam nak pergi ketuk rumah jiran-jiran nak bagitau kabar gembira ini.
"Huiiii.. Anak aku menyapu! Anak aku menyapu! Anak aku menyapuuuuu!!!!"
*separuh crazy terus*

Pastu ada satu malam tu pulak, aku tengah sibuk masak, tetiba Baby Haikal pon sibukkk nak amik periuk dan senduk.

Masak wayar earphone pon boleh. 
Wayar earphone masak 3 rasa. Haha!


 Hamboiii siap lipat kaki dan letak tangan begitu. 
Penat mengacau ke yang? Lambat lagi nak empuk wayar earphone tuuuu..? Kihkih.

Paling lawak bila aku datang dekat-dekat, Baby Haikal hala senduk tu ke mulut aku nak suruh aku rasa. Haha! Hamboiiii dap dap dap nya engko masak yanggg. Dagu kena kedepan sikit la camni. Muahaha!




Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Lawak antarabangsa apakah ini? (-____-)

Anda dikehendaki buat muka serius bila baca entry ni.
Sebab benda ni seriusssssss lawak. Heheh.

 Sangat ramalan cuaca okkk.
Cuaca yang dua paling bawah adalah cuaca yang rare habisss.
Siapa punya kerja ni hoiii.. Haha!
Sambil ramal cuaca sambil buat lawak antarabangsa kannnn.. 
Tergelak kelepet kelepet aku. Adehhh..


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

Finalleyhhhhh!!

Sana sini la orang cerita pasal kejadah durian crepe ni kan.
Tengok FB ada si polan tu upload gambar durian crepe sambil quote,
"Sedapnya durian crepe!! syorgaaa duniaaa!!"
Okkkk..aku rasa nak terjun gaung je baca status begitu.

Baca belog si polan lagi satu pulak, dia pon nak update pasal durian crepe jugakkkk!! Siap upload gambar sebelom makan, gigitan pertama, gigitan kedua, gigitan ke patratus juta. Pfftttt.. Ok aku terjun gaung sekarang. -___-

Masa semua orang duk kecoh-kecoh pasal bendealah durian crepe ni, aku ada la jugak mencari. Tapi macam harunnnn saje TIADA DIJUAL di Penang.
Apakah??
 Bukan durian tersedap di benua asia nusantara seantero dunio ni asal dari Penang ke?
*cey ceyyy fakta sendiri haha!*
Jadi mengapakah durian crepe tidak berasal dari Penang jugak?
Semua orang kat Kleng Veliyyhh dah merasa durian crepe. Merataaaa je orang jual. Tetiba kat Penang takde? Camni ke satu Malaysia?? Atau Durian Crepe sengaja dipolitikkan? *tetiba*

Banyak jugak belog yang bagi resepi durian crepe ni. Namun begitu, saya malas. Haha! Dah memang itu alasannya. Malas malas malas. Terjun gaung je rajin. Balik balik terjun gaung. Rajin betul.
Tetiba tersalute kat Kak Is kat ostorolia ostronot sana yang mempunyai khudrat untuk buat sendiri durian crepe di rumah. Heibatttt!!
Buatnya maybe senang, budak tadika pon boleh buat pejam mata (amboi menipuuu haha!), tapi kerajinan untuk buat tu tak semua orang ada.
Aku ada je kerajinan, tapi kerajinan untuk makan la.
Kerajinan untuk buat takde kahkahkah.
Eh tak lawak eh? Cisss penat aku gelak.

Sampailah satu hari tu. Satu hari di hari raya kulihat cahaya bersinar indah amboiii..
 Ada sorang akak kat lab kata kat Batu Maung ada sorang makcik ni jual Dorian Crepe ittewww! Hooo Makkk Gadddd! Tetiba berkaca mata aku. Menangis kegembiraan.
Tang tang tu jugak aku tengok website makcik tu. Makcik tu ada website okkk.. Makcik bukan sebarang makcik. Makcik steve jobs tauuu. Huhu.

Aku bukak je website makcik tu, terus terpampang segala kegebuan makcik eh kegebuan durian crepe kat situ.. Menjejessss terus ayaq lioq bak hanggg.
Terus terbeliak bijik mata sambil scroll down laju-laju. Dah macam tengok porno ke hape. Haha! Tanpa fikir masak-masak, separuh masak pon tak, aku terus order. Call makcik tu.

Aku: Hello makcik. Saya nak order durian crepe dap dap dap. Boleh?
Makcik: Boleh. Nak berapa?
Aku: Berapa makcik boleh bagi kalau saya nak sekarang?
Makcik: Amboih nak laa ni jugak ka.. Takdak stok la dik. Kalo hang nak mai amik esok boleh la.
Aku: Alaaa takde stok ke.. hmm.. dah lama saya teringin sangat. *saiko* 
Makcik: La ya ka.. Awatnya sampai lagu tuuuu.. Takkan takdan nak tunggu esok.
Aku: Takdan makcik.
Makcik: Ok sat sat naa..  *cakap dengan somebody: Ui! Hak 6 set tu customer mai amik dak gi? Belommm uiii!!!* Dik, gini lah. Ada stok hak customer tak mai amik lagi. Makcik juai kat adik dulu la. Shiann kat diaaaa teringin sangat..
Aku: *Dalam hati, YESSSSS!!!!* Terima kasih makcik. Saya memang betul-betulll teringin. Dah berbulan-bulan dah. *saiko lagi haha!*
Makcik: Iya lah.. Sat gi mai amik rumah makcik naaa..

Lepas letak phone terus aku pecut umah makcik tu.
Cepat kaya makcik tu kalau hari-hari ada customer desperedo macam aku. Haha! 

Dannnnnn finalleyhhhh!!!
Durian crepe in the house bebehhh..
Dah habis musim durian, baru aku dapat merasa. Terasa loser di dalam hati.

Colourfulnya!!!!! 
Yang kuning tu durian, yang oren mempelam, yang hijau kiwi.
Ok perlu ke tibai perisa lain sekali. Dah la stok untuk customer lain sepatutnya. -__-
Lantakkan....Haha!


Gebu gebu comel comel je semuanya.
Tak sampai hati nak makan.


Ok tak sampai hati sangat.
Sekali baham sampai dua. Fuiiii!
Kalau ikut hati, nak masuk sekali lapan belaih ketui.
Takut koyak mulut kang tak boleh comolot dah. Hak hak hak.

Kalau hangpa hangpa hangpa yang duk penang nak rasa bendealah crepe-crepe ni, boleh order kat SINI ok. Terboikkk crepe makcik ni. Ada banyakkk perisa taw. Go and cekik daud! (check it out)

Ok lah nak kena offline dah. Hari ni banyakkkkk kerja nak buat kat lab. Nak basuh kelalang kon, silinder penyukat, pengukur angkup luar dan sebagainya. Heheh bila sebut nama apparatus dalam bahasa melayu rasa antik habis. Tu belom sebut penunu bunsen, tungku kaki tiga, kaki retot, piring petri, pita pengukur hihi. Kalau tanya bebudak zaman sekarang mau diorang cakap,
"What the hell is that? I don't know what u are talking about." 
Amboiiii kong ajo nya dia. Haha!

Aku pernah kena sekali. Adik aku (Adan) tanya,
Adan: Kakngah, boleh tolong ajar pasal food chain tak? Tak faham sangat la.
Aku: Errr.. jadah apakah  food chain? Hotdog?
Adan: Hotdog mendenya! Food chain la. Tikus makan padi, ular makan tikus, helang makan ular. Gitu.
Aku: Okkk. Rantai makanan. Food Chain. -________-


Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh

How Maybank2u has served you.

 I've been under Maybank's patronage since I was a little child.
Not knowing that Maybank is pretty something in my life.
But as time went by, I began to realize.
Maybank has eased hardships and difficulties, facilitated transactions and has made practically everything possible.

I loved travelling when I was single.
The new experiences gained really opened my eyes, enriched my heart and broadened my mind.  
Thanks Maybank, because of you, I'm just a "click" away from the world.



People say that I'm a thoughtful person.
I love surprises!!
I love planning surprises on birthday of my loved ones.
I love making people excited and touched on their special day. 
I love watching happy tears rolling down their cheeks and making that moment memorable. 
And let their special day remain in their hearts forever. 
The big secret is, Maybank has always been my ‘accomplice’ in making those surprises!

 
 Eventually I suddenly fell in love with a man,
Hopefully the first and the last man to fill the emptiness in my heart.
We began to travel deep into each others' soul and to love each other more day by day.
Our love story is just like a fantasy.
Every single day has been filled with happiness and smiles.


 
 Until one day, he made my heart bloom like a rose.
He proposed to me to be his wife.
He knelt down and put a gold ring with diamonds on my finger.
Oh God I felt like floating on cloud nine!
And he told me to keep the gold ring properly, as a symbol of our love, and as a good investment for our future.
Then I knew Maybank must be ‘accomplice’ too!


We got married a year after.
And I felt grateful that my husband adapted really well with my family and vice versa.
After getting married, we began to realize that we have a really huge family now and onwards!
Which means, I have to memorize a dozen more of birth dates. :P

 

Luckily my husband shares the same hobby and interest as mine.
We love traveling!!


After a year of marriage, we began to expect a new bundle of joy in our life.


And that expectation means, our monthly expenses will double up in nine months time.
So we must have to start saving for the delivery expenses and also the baby needs.
Fortunately, Maybank never leaves us alone.
Maybank enables me to deliver the baby at the best hospital with the best technology without worries and risks.
All I have to do is, sit back, relax and cherish every single moment of being an expectant mother while it lasts.


 And thank God, everything went very smooth and easy.
I'm a proud mother now!

 
 

Currently I'm totally happy and contented with my growing family. 
We're truly blessed!
 Although the expenses begins to grow too, but we still manage to enjoy a happy life and serve our baby with sufficient love and care.


And now, I definitely sure that Maybank has financially helped me so much in managing and strategizing finances
Maybank has helped bring smile and laughter to every single person in my life. 
Everyone can live life to the fullest with Maybank!

Dear Maybank,
I thank you.


p/s: Peeps, let's join this Be a Maybank2u Star Contest. Contest ends 31 December 2012! So hurry up! It's simple! Let them know how Maybank2u has served you with their products and services. Simply create your ad based on the template given in the Maybank2u Facebook Application and be in the running to win RM5,000!
You will also be rewarded with 15 Facebook Credits just by simply submitting your story to them. Click here to participate! That's not all! If you have a blog, you can also write a blog post on how Maybank2u has served you with its products and services and the blogger with the best post will stand a chance to win one of three (3) units of the Asus Nexus 7 tablet.
LET'S JOIN NOW!

Spaghetti Carbonara with Black Pepper Grilled Chicken

 Dah lama aku tak update pasal masak-memasak kan?
Maksudnya? Dah lama dah tak masuk dapur.
Kan tetiba dah kantoi di situ. Huhu!

Jadi hari ni kembali lah kita ke pangkal jalan.
Kembali rajin masak. Tapi hari ni je la.
Pastu tunggu lagi dua tiga bulan untuk next entry masak-masak. Kehkeh

Dan hari ni ye puan puan.
Resepi kita ye puan puan.
Sangat istimewa ye puan puan.
Sambil dagu kedepan sikit. Kehkeh.

 
Carbonara Spaghetti bersama Grilled Chicken.

Sebelom ni aku dah pernah bagi resepi Carbonara ni kan.
So hari ni resepinya sama saje cuma tokok tambah sikit dengan Grilled Chicken. Kengkonon nak bagi nampak ada something new disitu. -..-
Aku kalau masak sekali, pastu tetiba sedap pulak, memang aku akan masak benda tuuuuu je berulang kali. Baru terasa diri ini pandai masak. Kahkah.
Tapi kan. Carbonara aku kali ni kurang kick la dari yang sebelom ni. Tak sedap lah senang cakap kan. Tapi yang tu kita toksah cerita sangat kat sini. Simpan dalam hati je boleh? Asalkan dalam gambar nampak seperti sedap, itu sudah memadai. kahkah. Dasarrrrr sangat.

Grilled Chicken tu aku buat dua jenis.
Satu kurang hangus. Satu terlebih hangus. 
Ok bukan dua jenis, tapi dua tahap pembakaran.
Satu pembakaran tahap dua. satu pembakaran tahap lapanploh juta. Hihi.
Dan sah-sah yang terlebih hangus tu untuk hubby. Haha!

 Ni aku punya.


Dan ini hubby punya.

Nampak tak perbedaannya? Jelassss betul hangusnya. Huhu!
Aku bukan sesaja buat terlebih hangus okkkk.
Jangan ingat aku keji sangat. Aku ni mithali sangat-sangat orangnya. -..-
Aku buat hangus tu atas pemintaan hubby sebenarnya.
Ya mamat tu memang suka hangus-hangus.

Kalau aku tengah goreng ikan ke ape kat dapur kan, hubby akan datang dapur pastu,

Hubby: Sayang, ikan untuk Papa goreng garing garing garingggg k.  
*see! dia yang request begitu*
Aku: Ok. Nak garing lebih kena tambah lima posen.
Hubby: Hamboih kena bayar pulak?? Sejak bila buat bisnes ni kak?

Pfftttt.. Main-main pulak diaaaa!! Apa ingat free-free ke nak kasi goreng garing? Bayar bayarrrr!!!
*Bini jenis apakah ni? Huhu!*

Aku: Mama bukan apa. Lagi garing nak kena goreng, lagi banyak peluh Mama keluar tahu? Sebutir beras ibarat setitik peluh petani kan, jadi segaring ikan ibarat setitik peluh Mama la. Begitu.
Hubby: Ok foin. *malas nak layan*
Aku: Ok apanya? Ni dah lima titik keluar ni. Bak lima posen.
Hubby: Eh malam ni malam jumaat kan? Ok malam ni Papa bayar.
*buat muka notty angkat-angkat kening*

-___________-

Ituuuuuuu je lah cara pembayaran yang boleh difikirkan oleh lelaki.
Semua lelaki samaaaaa je! *Amboih*

So malam ni ON ke bang? *eh tertanya kat sini pulak :P*

Eh apasal dari carbonara boleh jadi ikan goreng pastu jadi malam jumaat pulak ni? Apakah topik sebenar yang nak diketengahkan ni? Semua-semua pon tulis ketengah-ketengah je. Patutnya topik yang taknak diketengahkan tulis ketepi-ketepi la kan.
*ok tolong la gelak*

Dalam gambar atas tadi, nampak macam grilled chicken tu sikit-sikit je kan. Macam alahaiiiii sopan nya si pemakan. Mesti body macam megan fox sangat-sangat.
Tunggu sehingga anda melihat pinggan seterusnya.


Ok megan fox atau megan hipopotamus sekarang??

Kalau suka boleh LIKE, Kalau tak suka boleh jalan. Heheh