8 Kelebihan Homeschool, Yang Tidak Boleh Didapati Di Tadika Atau Sekolah

Hello, everyone!
Assalamualaikum dan selamat hari raya!
Maaflah sibuk sangat tolong orang kampung sembelih lembu, sampai hari raya keenam baru sempat nak wish.
*acah-acah berjiwa rakyat seperti rosmah*
;D

Hari ni saya nak share sesuatu tentang HOME SCHOOL.
Atau bila di-direct-translation-kan, ia bermaksud SEKOLAH RUMAH.
Kalau guna kamus tinggi sikit, ia bermaksud BERSEKOLAH DI RUMAH.
Haa.


Bila sebut tentang homeschool,
rata-rata parents di Malaysia agak unfamiliar dan skeptikal dengan budaya ini sebab ia bukan sesuatu yang common di negara kita.

Cuba korang testing berbual dengan jiran sebelah,
"Kiah, aku plan nak homeschool anak aku lah. Jimat tak payah beli baju sekolah." 

Mesti Kiah dengan pantas menjawab,
"Euwwhh.. Mesti anak kau nanti anti-sosial berfikir sempit terbantut ibarat katak di bawah tempurung sebab tak tengok dunia luar. Hari-hari mengadap muka kau, pasu bunga kau, dan peti sejuk kau. Euwwhh seramnya."

Terus korang terasa hati lalu rejam kiah sampai mati.
;D

Ok gurau.
But the reality is there.
Mentaliti masyarakat Malaysia masih belum terbuka dan belum faham apa itu homeschool sebenarnya.
Budaya asing, memang kita ragu-ragu.
Tapi jika kita kaji lebih dalam, ia sebenarnya mendatangkan banyak kelebihan untuk perkembangan minda anak-anak.
So apa salahnya?

Dan sebenarnya SUDAH ADA ibu bapa di negara kita ni yang mula memilih homeschool sebagai platform utama pembelajaran anak-anak mereka.
Tapi adakah budaya homeschool ni "legal" dan diikhtiraf oleh Kementerian Pendidikan?

Tentang persoalan ke-legal-an dan pengikhtirafan itu, nanti kita dengar penjelasan daripada childhood expert kesayangan semua, Dr Putri Afzan Maria dalam Seminar Homeschool beliau pada Ahad ni (details di hujung entry).

Apa yang lebih menarik, saya dapat tahu, lebih daripada 100,000 murid telah "hilang" dari sistem pendidikan persekolahan biasa.
How is that possibru?!

Mungkin ibu bapa dah mula ada awareness dan knowledge tentang method pendidikan yang lebih berkesan berbanding sistem persekolahan conventional?
Atau mungkin ada lacking somewhere dalam sistem pendidikan sekolah yang perlu dibuat pembaharuan dan ditambah baik?
MUNGKIN.

Apa yang saya perhatikan, KEBANYAKAN sistem persekolahan di malaysia ni mempunyai target yang terlalu tinggi dalam bidang akademik, namun tidak tertumpu kepada kebolehan dan potensi pelajar-pelajar secara individual.
Setuju?

Lepas tu wujud pulak pelbagai label, seperti LINUS dan sebagainya.
Ia seolah-olah menyekat dan mengehadkan potensi pelajar tersebut,
serta memaksa pelajar itu menguasai sesuatu yang BUKAN potensi dirinya.
Kalau saya berada di tempat pelajar tersebut, perghh mental torture wei!
Rela kahwin awal sebelum habis sekolah. ;D

Bukankah kita sepatutnya menyediakan sebuah sistem yang beri lebih banyak pendedahan, peluang, dan pilihan kepada anak-anak, supaya setiap satu daripada mereka dapat menonjolkan kekuatan masing-masing?

Mungkin sebab tu lah kot ramai ibu bapa dah mula mengubah haluan budaya pendidikan anak masing-masing.
Bukan di sekolah lagi, tapi di tempat lain. Dan mungkin juga di rumah.
Sebab mereka taknak kebolehan luar biasa yang ada pada setiap anak-anak mereka mati terkubur kerana TERPAKSA mengejar gred A dalam bidang yang bukan "intelligence" mereka.
KOT, kan?

Ini adalah sesuatu yang kita patut renungkan bersama.
Dan membuat perubahan bersama.
Jangan tuding sesiapa. Kita sama-sama baiki.
Kita sama-sama bergabung.
Malaysia can have a wayyy better education system,
kalau kita semua buka mata dan mahukan masa depan yang terbaik untuk negara.
 
Ada beberapa WORKING PARENTS yang saya kenal, mereka hantar anak-anak ke sekolah (sementara mereka bekerja) cuma untuk bagi anak-anak peluang bersosial dan berinteraksi sesama peers.
Dan mereka tak tekankan sangat pelajaran anak-anak di sekolah.
Kenapa?
Sebab lepas balik dari kerja, WORKING PARENTS ni tadi yang akan homeschool sendiri anak-anak mereka!
Dan menurut apa yang diceritakan, mereka sangat enjoy dengan cara itu.
Dan anak-anak mereka masih menunjukkan improvement dari segi akademik walaupun tak melalui sistem pembelajaran yang formal!

Masa mula-mula dengar tu, saya skeptikal.
Biar betik lah semua ni??
Apa yang bagus sangat dengan homeschooling?
Dan apa kelebihannya berbanding hantar anak ke tadika atau sekolah?
Apa salahnya bagi cikgu je yang ajar budak-budak tu?
Apa paranoid sangat, please lah!
;D

Tapi lepas saya buat sedikit bacaan, dan berbual dengan beberapa ECE practitioners,
rupanya homeschooling dapat beri terlalu banyak kelebihan kepada anak-anak.
Tiba-tiba saya pun rasa nak homeschool Haikal,
walaupun saya dah mula hantar Haikal ke chinese playschool untuk beri dia peluang bergaul dengan multi-racial kids yang sebaya dan bantu dia bina interpersonal intelligence yang baik.
:)

Ok berikut ialah 8 kelebihan yang anak-anak dapat melalui homeschool, tapi tidak di tadika/sekolah:


1) Educational, physical and emotional freedom

Menurut kajian, hampir kesemua ibu bapa dan anak-anak yang mengamalkan homeschool,
sebulat suara bersetuju bahawa hanya dengan kaedah ini mereka mendapat kebebasan yang sebenar-benar kebebasan.
Tak perlu terikat dengan sebarang jadual waktu, cuti persekolahan, lesson plan yang membebankan, dan sebagainya.
Mereka bebas memilih bila nak belajar, bila nak rehat, bila nak pergi bercuti,
dan 100% bergantung kepada pilihan dan keadaan optimum emosi dan fizikal mereka.

Macam yang kita tahu, our physical and emotional state takkan sama setiap hari.
Sebab kita kan manusia, bukan robot. -..-
Ada hari-hari yang kita lebih cergas pada waktu pagi,
dan ada hari-hari lain pula kita lebih produktif pada waktu petang, malam, dan sebagainya.
So homeschool membenarkan ibu bapa dan anak-anak pilih untuk belajar pada waktu-waktu yang mereka rasakan paling seronok dan berkesan untuk belajar.

Best kan?

Anak-anak homeschool juga bebas memilih nak belajar apa, bila nak belajar sesuatu subjek dan berapa lama nak belajar subjek tersebut.
They can choose to learn the subject they like dengan lebih intense dan lebih lama,
berbanding subjek-subjek lain.
So bila anak-anak belajar mengikut minat dan kemahuan mereka sendiri, potensi dan kekuatan mereka akan lebih diberi penekanan, maka secara tak langsung kecemerlangan akan datang dengan sendiri tanpa perlu dipaksa-paksa untuk ikut kecemerlangan orang lain.

Contohnya, anak yang verbal-linguistic smart, akan diberi kebebasan untuk belajar bidang bahasa, sastera, komunikasi dengan lebih mendalam berbanding subjek-subjek lain.
Matematik, sejarah, geografi, etc cuma belajar yang basic sahaja.
Umangai syorgaaa sangat.
:D



2) Smaller group or one to one approach

Sebab homeschool dibuat di rumah, obviously lah kuantiti pelajar juga takkan ramai.
So bila tak ramai, maka senang nak approach one to one, memenuhi every child's needs dan tackle multiple intelligence anak-anak secara individual.

Contohnya, pelajar A lebih pandai menulis dan kurang mahir bercakap,
pelajar B pula lebih pandai bercakap dan kurang mahir menulis.
So A dan B perlukan two different learning styles dan patut diberi kebebasan dari segi cara meluahkan buah fikiran masing-masing supaya potensi kedua-dua mereka dapat digunakan secara optimum.

Camane boleh nampak double chin pulak ni. Ciss.  -____-



3) Anak-anak belajar untuk ILMU, bukan untuk kejar Gred A

Ini sangat bagus.
Disebabkan anak-anak bebas pilih apa yang mereka minat untuk belajar dengan lebih dalam,
mengikut kekuatan dan potensi diri mereka sendiri,
automatically they tend to belajar sebab INGIN TAHU tentang sesuatu ilmu,
dan bukan sebab nak dapat A semata-mata.

Pernah tak kita masa sekolah dulu, PMR dapat straight As, SPM dapat straight As,
tapi bila kita cuba recall balik ilmu-ilmu yang kita score dulu,
satu hapak pun kita tak ingat.

Kenapa?

Sebab kita belajar hanya untuk dapatkan A sahaja.
Banyak hafal buku teks je. Banyak hafal handouts semata-mata.
Habis duit mak bapak buat fotostat handouts. -___-

Pastu dapat pulak cikgu yang jenis bagi soalan bocor, siap bagitahu topik apa, muka surat berapa.
So kita pun hafal je la sejibik sejibon.
Esok-esok keluar result, cemerlang with FLYING COLOURS.
Tapi jadah hape yang dicemerlangkan tu, kita pun tak tahu.

Ruginya kita.
Rugi masa, rugi tenaga, rugi umur, rugi duit fotostat, rugi minyak van sekolah.
Hmm.

Hari ni, baru kita buka mata.
Kita taknak dah learning style macam tu untuk waris-waris kita.
Kita nak hasilkan anak-anak yang berkualiti di atas potensi diri mereka sendiri.
Kan?




4) Kids tend to think more independently

Berdasarkan kajian, anak-anak homeschool lebih cenderung untuk berfikir secara individu berbanding terikut-ikut dengan fikiran orang lain.

Contohnya, bila berada dalam group, mereka adalah orang yang menyumbang idea,
bukan sekadar mendengar dan ambik idea orang lain.
Mereka dikatakan tidak mudah menerima pendapat orang lain, selagi belum menyuarakan pendapat sendiri.
Pendek cerita, anak-anak ini lebih matang bila berfikir, bersikap terbuka, dan mengambil kira pendapat semua orang sebelum membuat keputusan secara adil.

Beginilah ciri-ciri perdana menteri yang kita mahukan.
Eh tiba-tiba.
;D


 
5) Tidak membosankan dan tiada tekanan

Since homeschooling adalah bergantung kepada kekuatan, potensi dan minat anak-anak,
of course diorang akan lebih seronok untuk belajar dan lebih mudah untuk mengekalkan momentum serta effort untuk mendalami sesuatu ilmu.

In fact, anak-anak ini tak perlu buang masa mempelajari sesuatu yang mereka dah pandai,
dan tak rasa bosan untuk belajar sesuatu yang mereka kurang minat.

Kalau kat sekolah, anak-anak perlu ikut keperluan pelajar majoriti dan terikat dengan subjek-subjek tertentu.
So kalau minat, minatlah. Kalau tak minat, mereka akan bosan.
Kalau jenis cepat pick up, dapat pick up lah. Kalau yang lambat pick up, bye bye.
Tahun depan pindah kelas hujung.
-______-




6) Safe learning environment

Homeschool dikatakan selamat dan anak-anak kurang terdedah dengan budaya buli, jenayah juvana, atau negatif peer pressure seperti diejek atau dilabel kerana kekurangan fizikal dan sebagainya.
Banyak kajian menunjukkan, self-esteem anak-anak mula drop mendadak bila masuk alam persekolahan kerana wujudnya perbandingan, label negatif dan ejekan sesama mereka.

Atau lebih teruk lagi, anak-anak mungkin terdedah dengan bad behaviours dari guru-guru di sekolah.
Bukan nak menghentam para pendidik, tetapi ini berlaku.
Because we are all human with flaws kan?
Walaupun profile picture kat FB sangat flawless, tak bermakna kita dah sempurna.
Muka flawless, dagu dua pun tak guna. -..-

Tapi!!
Persekitaran di rumah sendiri pun kena kawal.
Banyak jugak sumber negatif yang boleh didapati di rumah.
Selain pe'el buruk ibu bapa itu sendiri, penggunaan internet, tv, phone dan sebagainya juga perlu dipantau.
Kadang-kadang benda-benda macam ni lebih banyak access kepada perkara-perkara negatif.
Na'uzubillah!

Tapi ada kajian menunjukkan, anak-anak homeschool biasanya lebih bijak dalam memilih kawan.
Mereka lebih cenderung dengan orang-orang yang positif berbanding orang-orang negatif.
Ini kerana foundation yang baik diimplementasikan ketika homeschool,
membentuk personaliti positif mereka.

Bab memilih kawan ni bukan perkara main-main.
Macam sabda Rasulullah dalam sebuah hadis,
"Dengan siapa kita berkawan akan menentukan siapa diri kita."
Kalau kawan kita penjual minyak wangi, kita pun akan wangi sekali.

Tapi jangan pula kau pergi kedai perfume dia hari-hari sebab nak perabih perfume tester tu.
Sebotol tester tu habis kat kau sorang je. Memang boleh bawa gaduh aa gitu, bro.
Silap hari bulan, kawan kau pergi letak asid dalam botol perfume tu.
Haa menggelepur lah dirimu wahai sahabat.
;D


7) Parent-Child relationship lebih kuat

Homeschool yang betul akan membenarkan komunikasi yang baik antara parents dengan anak-anak,
dalam keadaan yang menyeronokkan, intimate serta penuh kasih sayang.

Of course hubungan kekeluargaan akan lebih erat dengan wujudnya budaya sebegini.
Ibu bapa dapat mengenali anak-anak dengan lebih baik,
lebih banyak masa bersama keluarga,
boleh spend family vacation pada bila-bila masa tanpa perlu tunggu musim cuti sekolah yang harga tiket kapal terbang harga hotel semua naik 8 kali ganda pfft!

Maka dengan homeschool, jadilah keluarga kita sebuah keluarga yang sakinah mawaddah warahmah wabarakah.
MashaAllah ustazah rajiah. Bila sampai?
;D

Allah pun dah janji, bila kita berkasih sayang sesama manusia,
Allah pun akan bertambah-tambah kasih dan sayang kepada kita.
InsyaAllah.

Kasih sayang Allah dan manusia ni adalah ibarat penggerak dalam hidup kita.
Kerana wujudnya kasih sayang, hidup kita lebih bermakna dan lebih maju. Kan?
Sekian semanis kurma.
Maniskan iman, maniskan senyuman.
;D




8) Pembelajaran agama lebih mudah dipraktikkan secara menyeluruh dan berterusan

Ini paling best.
Ibu bapa yang homeschool anak-anak lebih berpeluang dan lebih banyak masa untuk mengamalkan agama dan menanamkan kepercayaan masing-masing dalam kehidupan harian anak-anak mereka.
Mereka boleh sama-sama amalkan dan belajar agama, SETIAP HARI SETIAP MASA.
Ini penting untuk menanam foundation agama yang kuat dalam diri anak-anak supaya tidak mudah tepengaruh dan mampu berfikir dengan matang bila berhadapan dengan fahaman agama-agama lain kelak.




Ok habis 8 kelebihan yang boleh diperoleh daripada budaya homeschooling.
Menarik dan tertarik, kan?
Tapi saya pasti ada banyak persoalan yang timbul dalam kepala korang sekarang.

Macam mana nak mula homeschool? Umur berapa kena start?
Jadual homeschool macam mana? Main bantai je ke atau boleh download dari google?
Ada modul atau syllabus tertentu yang perlu diikuti ke?
Ibu bapa bekerja macam mana nak homeschool? Balik rumah dah penat kot!
Adakah anak akan jadi manja dan anti-sosial bila homeschool?
Persekitaran rumah yang macam mana sesuai untuk homeschool? 
 Anak tak bosan ke hadap muka mak ayah je hari-hari?
Macam mana kalau ada subjek yang saya tak boleh ajar? Saya dulu pun sekolah selalu failed. :D 
Layak ke anak saya nak ambik peperiksaan-peperiksaan penting kalau dia tak bersekolah?
Macam mana dia nak apply universiti atau nak apply kerja nanti?
 Eh bercelaru la saya memikirkannya!

Amboi amboi sikit-sikit nak bercelaru. ;D
Nah saya ada berita baik untuk merawat kecelaruan anda itu.
Kesemua persoalan yang bermain di benak fikiran anda bakal terjawab pada hari Ahad ini!

 

Yes! Finally Dr Afzan akan kupas tajuk yang paling ditunggu-tunggu ini!
Here's the detail: 

Do you want to know more about homeschool?
How do we start homeschooling?
I'm a working mom, how do I homeschool my kids?

 Join us for our monthly parenting talk with Dr Putri Afzan Maria to get to know more about homeschooling!

Date: 4th Oct 2015 (Sun)
Time: 9.30am to 12.30 pm
Venue: Seminar Room, Selangor Library (PPAS), Section13, Shah Alam.


We have special invites during the talk too! Surprise surprise!
Register your seat now and grab 10-15% off when you register with spouse & friends.

Price: RM 120 per pax.

We also provide creche to handle your kids.

Enroll them with Haikal's Outdoor Playgroup Team for fun Kids Activities.
Only RM 40 per child.

Kindly visit this link for e-ticket purchase:
http://www.earlylearningshop.my/product-1400615.html

If you have any enquiry, email us
 
bloomingyearsacademy@gmail.com 



Dan sekali lagi, Haikal's Outdoor Playgroup akan berkolaborasi dengan Blooming Years Academy dalam menjayakan majlis ilmu ini. Kami HaikalOPG crew bersedia melayan anak-anak anda dengan pelbagai aktiviti menarik supaya anda boleh mendengar talk Dr Afzan dengan tenang!


Dan disebabkan ramai yang keliru dan rindukan HaikalOPG kami yang dulu,
ada beberapa perkara yang saya perlu explain di sini:

1) HaikalOPG kali ni is a bit different berbanding season sebelum ni. This is a collaboration between HaikalOPG dan Blooming Years (the main organizer). So bila dah nama kolaborasi, kami mengutamakan penyertaan HaikalOPG kepada anak-anak yang ibu bapa mereka mendaftar untuk parenting talk SAHAJA. Maksudnya, anda PERLU register parenting talk, untuk melayakkan anak anda mendaftar HaikalOPG. Sorry jika timbul salah faham sebelum ni.
Sekali lagi, ini adalah sebuah kolaborasi. Mohon fahamkan.

2) Jangan risau tentang jerebu, sebab semua aktiviti playgroup kami kali ni adalah indoor, iaitu di dalam kids room di PPAS (Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor), Shah Alam. Walaupun nama kami ialah Haikal's Outdoor Playgroup, kami tetap mementingkan kesihatan anak-anak anda berbanding jenama kami sendiri. Ahgitchu. :D

3) Daftar awal, dan kalau boleh elakkan walk in. Ini untuk memudahkan urusan semua pihak kerana penyertaan yang dibuka adalah SANGAT TERHAD. Kami perlu letakkan limit penyertaan kerana ini adalah aktiviti kanak-kanak yang memerlukan pengawasan rapi, dan bukan perhimpunan BERSIH 4.0 yang boleh main serbu je beramai-ramai. Lecak ketiak kami nanti.

4) Hashtag #HaikalOPGforBYA bakal digunakan untuk HaikalOPG musim ini, dan bukan hashtag #HaikalOPG seperti sebelum ni. Motif pemberitahuan ini supaya korang gunakan hashtag yang betul bila nak share gambar masing-masing nanti. Heheh.

 5) Walaupun banyak perubahan yang dilakukan pada OPG musim ini, kami masih HaikalOPG team yang sama, yang havoc, yang riuh, yang akan meninggalkan memori indah buat anak-anak anda.
InsyaAllah.
:D


Dan last sekali,
ada sesiapa berminat nak jadi crew HaikalOPG?


Haa sebab makin lama makin banyak permintaan yang nak join jadi crew kami,
so now we are ready to open for new members!

 Apa kelebihan jadi crew kami?
Anda akan dapat elaun, dapat makan, dapat release stress sebab bergelumang dengan budak-budak memang sejenis stress-reliever aitellyuh, dan dapat pahala sebab ikhlas menggembirakan anak-anak syurga.
Wah ayat pancing sangat. ;D

So jika berminat, boleh whatsapp kami
019 - 473 1403

 Syarat untuk jadi crew, skop tugasan crew, tempoh bertugas dan sebagainya akan diberitahu lepas korang whatsapp nanti. 
Tapi sila sedia maklum bahawa tak semua yang apply akan diterima sebagai crew.
Ye la. Takkan budak 30 orang, crew 80 orang kan. -..-

Kami akan meletakkan beberapa syarat dan menapis sesiapa yang layak untuk menyertai crew kami.
Jangan risau, syarat kelayakan kami tak tengok CGPA 3.75 ke atas ke apa.
So whatsapp je lah, usah gentar.
Oh lagi satu, itu bukan nombor telepon saya harap maklum. ;D

Okay itu saje untuk hari ni.
Terima kasih sudi baca sampai habis.

Dah tunggu apa lagi tu?
Pergi lah register seminar dan playgroup sekarang!

Register here:
http://www.earlylearningshop.my/product-1400615.html

12 comments:

Nor Eliyana said...

Akak ni tak belajar tingi pun, tp akak sendiri rasa cam taknak hantar anak ke sekolah. Sebab sekaranb semua nak kejar A, yang tak pandai kena tinggal. Habis, yang tak pandai tu bukan manusia kah?
Sampaikan akak siap cakap kat suami, kalau anak tak pandai bab belajar tapi pandai jaga lembu kambing pun akak terima. Asalkan anak jadi MANUSIA

Linda said...

Terbaik..tq for info: )

eLLa eLyana said...

Yeah!!! Saya sangat suka dengan post kak jiji tentang homeschooling ni.
Ramai parents yang sudah mula celik tentang kebaikan homeschooling ni. Cuma bagi kawasan luar Bandar ianya masih alien. Rasa kasihan dengan anak-anak kecil luar bandar kerana parents masih berpegang pada mentaliti ' the more A, the better you are'... Sad, but true. Walhal, jika kita telusuri, parents yang tinggal di luar bandar lah yang mempunyai banyak opportunity untuk buat homeschooling dengan anak2.
Cuba bayangkan how beautiful our country if all kids diajar untuk jadi diri sendiri dan berdiri atas bakat sendiri! Hohohoho

eLLa eLyana said...

Yeah!!! Saya sangat suka dengan post kak jiji tentang homeschooling ni.
Ramai parents yang sudah mula celik tentang kebaikan homeschooling ni. Cuma bagi kawasan luar Bandar ianya masih alien. Rasa kasihan dengan anak-anak kecil luar bandar kerana parents masih berpegang pada mentaliti ' the more A, the better you are'... Sad, but true. Walhal, jika kita telusuri, parents yang tinggal di luar bandar lah yang mempunyai banyak opportunity untuk buat homeschooling dengan anak2.
Cuba bayangkan how beautiful our country if all kids diajar untuk jadi diri sendiri dan berdiri atas bakat sendiri! Hohohoho

achik su ann said...

teringin nak pegi talk tu, teringin nak enrol utk Haikal OPG and teringin nak jadi crew tapi kami jauh di terengganu.hukhukhukk

luna said...

Bestnya artikel ini. Thumbs up.
Cik Sue daftar peminat hihi.

www.surayaali.com

Ajuya Rashid said...

Best baca..thanks for sharing

anak_kecil said...

Good sharing......teruskn menulis..anda sgt kreatif n klaka :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Hadablogspotlive said...

Sekarang saya pun tengah homeschooling my nephew sambil tunggu convo next january.. actually sy ambil course ece too.. and bg sy homeschooling ni dia ada pro and kons as im trying to apply for my nephew.. hew3..

Nak jadi haikal crew juga boleh.. is it still available? Hew3.. come and visit my blog too.. these day also, im make a throwback posting activities and project with nursery and preschool cn.. heeee

Ain Beautiful House said...

Sangat menarik....homeschooling kelebihannya kita boleh tumpukan pada anak seorang,konfom tertumpu....di sekolah belum tentu lagi anak beri perhatian sepenuhnya dan guru xboleh nak tumpukan ank u 100% sebab murid ramai....aaĆ 

Fazidawani Ari said...

homeschooling menarik..kita lebih dekat ngan anak2.
http://ddiamondvitshop.blogspot.my/Homeschooling