Dermoid Cyst - Setiap Wanita Perlu Aware!

Ini adalah kisah benar dari seorang pembaca blog ni berdasarkan pengalamannya sendiri.
Saya yakin masih ramai wanita yang tak tahu apa itu Dermoid Cyst.
Termasuk lah saya sendiri. -..-

Mungkin kalau buat survey tanya orang awam tentang maksud Dermoid Cyst, ramai yang tak tahu.
Mungkin ramai yang ingat itu ialah jenama kasut ke apa,
takpun jenama instant shawl yang baru launched kat IG.
;D

Oh perempuan..
Tahu nak cantikkkkk je.
Sihat tak sihat, belakang kira.
Janji cantik stok boleh selfie setiap masa stok boleh update IG letak hashtag #nofilter.
Hari-hari telan bahan kimia ke, facial foam ada genetik babi ke, lantakkk!

Kan?
;D

Jadi hari ni,
saya nak mengajak kita semua untuk lebih kenal dan lebih tahu satu disease yang quite common di kalangan wanita.

Dermoid Cyst.
Bunyi dah canggih macam jenama jam tangan yang boleh predict masa depan,
tapi ia sebenarnya adalah sesuatu yang sangat mengerikan.

Jom baca perkongsian tentang Dermoid Cyst kat bawah ni,
yang ditulis sendiri oleh penghidapnya,
dan diamanahkan kepada saya untuk kongsikan di blog ni.

Baca ye. 


Assalamualaikum readers Kak Jiji..

Saya rasa saya perlu share pasal disease yang selalu orang ingat untuk “warga emas” sahaja.
Iaitu Dermoid Cyst.

Saya bujang, baru 23 tahun dan menghidap Dermoid Cyst,
dan dah buat operation buang ketumbuhan dalam ovari. 
Meh saya nak cerita pengalaman yang saya lalui dari A sampai Z.

Untuk pengetahun korang semua, 
ketumbuham boleh jadi kat mana-mana saja, pada bila-bila masa dan pada umur berapa-berapa pun.
Macam saya, “dermoid cyst” ni dah ada sejak saya lahir
TAPI pada umur 23 tahun baru saya tahu. 
Sebab?? 
Baru ada kesedaran nak buat medical check-up dan barulah dapat discover.

Yang lebih mengerikan adalah,
dermoid cyst ni dalam dia boleh ada gigi, rambut, lendir lemak dan minyak. 
So jangan nanti bila korang pergi buat check-up dan doktor kata nampak gigi dan rambut,
terus korang kata kena sihir!
Hmm orang melayu tak habis-habis dengan sihir.
Sabar.. Bawa mengucap..
Kerana sihir itu sebenarnya ialah dermoid cyst. Heheh.

Mula-mula saya dapat tahu pasal cyst ni ketika saya buat practical kat private hospital area KL. 
Saya medical student. Dan saya dah lama ada masalah Hemoglobin (Hb) rendah
Dan bila nak derma darah asyik tak lepas je. 
Hb asyik 8 tak pon 7 which is known as Anemia. 
Mula-mula takde la kisah sangat sebab pakcik google cakap normal kalau anak dara Hb 8. 
Tapi lama-lama jadi tak sedap hati. Masa tengah duduk lepak-lepak dengan Radiologist, 
tetiba dia kata why not buat blood test sebab dah lama sangat anemic macam ni, ia mungkin Chronic Anemia. 
So ok. Set date, dan buat la blood test.

Lepas buat blood test, result Hb still 8, doktor tanya monthly period heavy ke? 
Berapa hari? Senggugut teruk tak? 
My answers are yes heavy period, around 10 days cycle, 
5 days heavy blood and period pain yang teruk.

Lepas tu doktor buat ultrasound abdomen pelvis, 
dan confirm saya ada dermoid cyst dalam ovari kanan. Dan cyst tu dah besar almost 8cm!! 

Cuba bayangkan, umur baru 23 dapat tahu ada ketumbuhan dalam ovari. 
Heyy rasa macam kena rempuh lori treller 28 gerabak, luluh jantung weii!!! 
Tu belum lagi fikir pasal nanti nak pregnant in the future! *oh cryyyyyy*
Macam mana bila dah kawin nanti? 
Suami tinggalkan tak kalau dapat tahu saya hanya berovari sebelah?? 
Orang lain ovari dua belah, aku ada sebelah je omg cryyy.

Haa memang perasaan tu Allah je yang tahu. 
Walaupun saya medical student, tetap rasa terhempap bila menghadapi sendiri benda ni.
Padahal hari-hari je kitorang berdepan dengan macam-macam kes yang lagi teruk. 
Tapi bila jadi kat diri sendiri, baru kita tahu perasaannya, 
baru kita teruji untuk control own emotion. 
Bukan senang, walaupun family dan kawan-kawan ramai bagi support.

 Dan bila kita sakit ni la kita akan tenang dan bersungguh-sungguh mengadu pada Allah. 
Dan alhamdullilah saya berjaya kawal perasaan, kawal nafsu, kawal akal.

A week after, pergi buat MRI pula.
Buat MRI sebab nak tengok content dalam cyst tu apa. 
Dan Radiologist detect dalam tu ada lemak dan rambut!
Masa tu dah tekad kuatkan hati lapangkan dada.  

So saya kena refer pula kat gynae. Gynae tu tanya bila nak buat operation? Dah ready ke? 
Gynae tu kata dia akan cuba sehabis mungkin untuk selamatkan ovari saya. 
Saya cuma mampu senyum.

So saya pun admitted dan terus kena buat blood transfusion.
 HB saya low. Anaesthesia tak gembira kalau HB patient low. 
At least kena naik to 9 or 10.

1st buat blood transfusion, sumpah sakit giler!! 
Tapi tak pe lah sakit penghapus dosa.. 
Ayat klise nak sedapkan hati sendiri hahahaha.

Lepas tu bermula la episod yang mengerikan iaitu operation.
Actually procedure ni namanya Laparoscopy. Bunyinya macam lapar kan?
Yes, sebab dia tebuk tiga lubang kat perut. Hadudududuuu..
 Tapi lepas tebuk 3 lubang, suddenly gynae tu kata dia terpaksa tebuk lubang keempat.
Sebab cyst saya besar. *pasrahhhhh*

Maka saya pun pasrah badan saya dikerjakan dan ketumbuhan pada ovari dibuang.
Hmm.
So begitulah serba sikit perjalanan saya secara ringkas.

Ramai yang tanya, apa fungsi ubat atau supplement kecutkan cyst?
Boleh ke consume itu je kalau taknak undergo operation?

Ok ni pada pandangan jujur saya ye, 
kalau dalam cyst tu ialah lemak, minyak dan lendir, yesss MAYBE cyst boleh kecut.
Tapi kalau dalam tu ialah rambut, atau gigi. 
Benda-benda ni celah mananya nak mengecut?
Takkan kecut punya bhai..
Silakan redha dan ikutlah nasihat doktor pakar.

Saya sendiri tak ambil langsung apa-apa supplement qu puteh barulah puteh ke apa-apa jenis collagen ke saya tak ambil dan jangan terlalu percayakan sesuatu produk hanya kerana ia viral atau popular.
Last-last benda tu melesapkan duit je, cyst nya tak jugak lesap.

So itu saje perkongsian dari saya.
Terima kasih Jiji sudi feature cerita saya dalam blog dia.
Semoga dapat memberi gambaran yang lebih jelas kepada wanita diluar sana tentang cyst.

p/s : Kalau ada apa-apa nak tanya, boleh email saya di shahidatulnabila@yahoo.com
Insyaallah kalau saya boleh jawab, saya jawab k?  :) 



Fuh!
Such a good sharing kan?
Especially yang dalam cyst rupanya ada gigi dan rambut tu omgg ngeri!!
Sumpah saya ingat dah kena sihir jin afrik ke apa tadi.
;D

Thank you, awak!
Such a strong young lady you are!

 Ok saya nak share sikit 10 common symptoms dermoid cyst untuk rujukan kita semua:
1) Kitaran haid tak menentu.
2) Kitaran haid yang panjang.
3) Hilang selera makan.
4) Weight loss yang strange.
5) Sentiasa pening, pucat, pengsan dan muntah-muntah
6) Sakit ketika melalukan hubungan seks
7) Abdominal bloating or swelling
8) Sakit di pangkal punggung
9) Breast tenderness
10) Demam dan pernafasan laju


So, if you have most of these symptoms, cepat-cepat lah pergi consult doctor k.

Bukan cepat-cepat pergi toko jamu dan pesan 50 juta kotak Qu Puteh ye. -____-
Nak ikhtiar pun biar kena dengan cara.
Jangan nanti sudah terlambat, na'uzubillahi min zalik.

10 Cara Tanam Minat Membaca Pada Anak-Anak, Tanpa Dipaksa

Tips yang saya nak kongsi hari ini ialah tips yang saya belajar dari
Seminar "Reading For Early Years",
anjuran Natural Learning Initiatives (NLI) Education Sdn Bhd dan
Faculty of Early Childhood Studies, UNITAR.

Seminar ni dah lama. Bulan April lepas.
So mungkin apa yang dikongsikan hari ni cuma 20% daripada ilmu yang diperoleh dari seminar tu.
Sebab tu saya selalu sarankan kalau korang ada kesempatan atau peluang untuk menghadiri seminar atau talk sebegini, please ambil peluang tersebut.
Seriously pengalaman dan knowledge yang kita gain dari seminar tak sama dengan pengetahuan yang kita dapat dari bahan bacaan semata-mata.

So ok.
Topiknya ialah membaca.
Selalunya bila sebut "membaca", ramai yang nak anak membaca seawal mungkin.
Umur 3-4 tahun dah hantar ke kelas tuisyen membaca.
Kalau boleh, lahir-lahir je terus dah boleh baca.
-_____-

Sebenarnya salah mentaliti macam ni.
Cuba tengok generasi kita sekarang.
Begitu ramai yang tahu membaca, tapi berapa ramai yang MINAT membaca?
Tak berapa ramai. Kan?

Beli newspaper pun hanya untuk tengok gambar dan tajuk je.
Saya pun dulu beli newspaper untuk tengok jadual intisari rancangan je. -..-
Stress pulak bila tengok cerita TV3 clash dengan cerita hindustan kegemaran kat TV2.
Terus susah nak buat keputusan nak tengok cerita apa.
;D

Kadang-kadang ada jugak pembaca blog ni yang inbox saya, tanya macam-macam soalan.
Padahal semua yang ditanya itu saya dah tuliskan dengan jelas di dalam blog.
Tapi kenapa ditanya lagi?
SEBAB MALAS NAK BACA.
Kan?

Budaya melayu kita ni memang suka baca tajuk dan tengok gambar sahaja.
Nak tahu lebih, inbox je tanya. Nak orang jawab direct.
Siap suruh jawab dalam bentuk point form atau short form.
Punya la malas nak baca dalam susunan ayat yang betul.
Orang macam ni memang sesuai dibagi kasut tepat ke ubun-ubun.
-_____-


So, yang perlu ditekankan ialah MINAT membaca.
Bukan sekadar TAHU membaca, tapi tak minat membaca.

So lets change our mindset.
Terutama ibu bapa.

"Biar anak aku lambat boleh membaca, ASALKAN DIA MINAT MEMBACA,
dan membudayakan membaca dalam hidupnya sampai bila-bila."


Nak ajar anak membaca, itu mudah.
Tapi nak ajar anak supaya minat membaca, macam mana?

Jom tengok 10 tips yang kita boleh praktikkan dengan anak-anak,
agar mereka minat membaca tanpa perlu dipaksa-paksa.
:)



1) Pendedahan awal.

Ramai yang tertanya, awal tu bila?
2 tahun? 3 tahun? 4 tahun?
Tak.

Sejak dalam kandungan.
Haa!

Tapi macam mana nak ajar anak minat membaca masa dia masih dalam perut?
Ambik buku tekap kat perut masa tidur ke?
Atau telan seketul buku untuk tatapan anak di dalam perut?
-_____-

Ok islam pun menggalakkan kita baca Qur'an ketika mengandung. Kan?
Kuncinya, ialah ibu kena kerap membaca.
Selalu mangaji, selalu membaca bahan-bahan ilmiah,
dan berbual-bual dengan anak di dalam kandungan.

Deria pertama yang terbentuk masa anak dalam kandungan ialah deria pendengaran.
So tajamkan pendengaran bayi dengan banyakkan berbual dengannya.
Banyakkan membaca, mengaji dan menyanyi untuknya.
Percaya atau tidak, dia boleh dengar suara ibu dia.
So apa yang ibu cakapkan, apa yang ibu bacakan,
bacakan lah dengan jelas dan kuat.

At first, memang rasa macam orang gila la bila asyik duk bercakap dengan perut. ;D
Tapi pedulikkan perasaan tu.
Kita akan nampak kesan yang signifikan bila baby tu lahir nanti insyaAllah.



2) Instead of sepahkan mainan, sepahkan buku.

Dah banyak kali saya dengar tips ni.
Dan bila saya try sendiri kat Haikal, yes it works.

Selalunya kita akan sepahkan mainan, tapi buku tersimpan kemas dekat rak. Kan?
Apa kata try sekali-sekala sepahkan buku pula.
Ini secara tak langsung attract minat anak terhadap buku.
Tapi pilih buku yang sesuai la ye. Buku cerita kanak-kanak contohnya.
Jangan pergi sepahkan kamus ke muqaddam ke apa pulak.
Amboi amboi kot ye pun nak anak jadi al hafiz, terus lambak muqaddam depan TV.
;D

Haikal pun bukan jenis yang suka buku.
Tapi slowly bila saya sengaja sepahkan buku kat depan dia.
Dia mula tunjukkan minat.

Saya akan sepahkan buku dekat spot-spot yang dia selalu duduk.
So masa dia tengah lepak-lepak, tengah termenung,
slowly dia akan capai salah satu buku dan take a look.
Biarpun dia tak baca, biarpun sekadar tengok gambar.
Asalkan minat terhadap buku mula timbul.

Dan sekarang, Haikal sangat suka buku.
Tak perlu sepahkan pun, dia akan ambil sendiri di rak, dan minta saya bacakan. :)
 Setiap hari dia akan pilih sendiri buku dan,

"Mama, jom kita baca buku ni!"
"Mama, tolong bacakan Haikal cerita ni!"
"Mama, jom warnakan buku ni!"

Biarpun buku yang diambil tu buku yang sama berulang-ulang kali setiap hari.
Biarpun buku tu dia dah hafal jalan ceritanya.
Biar.
Janji dia minat.
Dan kita jangan padamkan minat itu.
Sebab dari buku yang dia minat tu lah kita boleh guna untuk slowly ajar dia membaca pula.



3) Kerap bawa anak ke kedai buku atau library. 

Walaupun taknak beli apa-apa di kedai buku,
walaupun taknak pinjam apa-apa buku dari library,
kerapkan bawa anak-anak ke tempat-tempat macam ni.
Biasakan mereka surrounded by books.

Lepak lama-lama kat kids section dengan diorang.
Bebaskan diorang untuk pilih buku sendiri.
Sit down dengan diorang kat situ.
Let them have time enjoy flipping books.



4) Bermain dengan buku.

How to play with books?
Sebenarnya buku bukan boleh guna untuk membaca je.
Tapi boleh guna untuk main juga!

Macam mana?
Tengok gambar di bawah.

 Buat tunnel.


 Buat tower.


Selain tu, boleh juga buat khemah, buat building, buat rumah, etc.
Sepahkan buku, and let the kids play with books.
Anak-anak mesti tahu nak buat apa.
Diorang ni lagi kreatif dari kita sebenarnya!

Cara macam ni, secara tak langsung akan attract anak terhadap buku.
Haikal selalunya lepas dah penat main buku atau tower yang dibina dah roboh,
tiba-tiba dia akan capai satu buku, baring satu tempat and mula flip buku tersebut.
:)



 5) Jadikan buku sebagai reward.

 Jadikan buku sebagai reward atau positive reinforcement bila anak achieve sesuatu.

Contoh,
"Sebab adik makan on time dan tak buang sayur hari ni,
ayah hadiahkan adik buku baru!"

Atau,
"Sebab Daniel tak kencing katil malam tadi, 
petang ni kita beli buku cerita baru, ok?"

Boleh juga bawa anak ke kedai buku dan suruh dia pilih sendiri buku kesukaannya.
Tapi kita parents kena guide la buku mana yang sesuai, buku mana yang tak sesuai.
Ok?

Kang dipilihnya majalah mangga ke apa.
Mampoihhh.
;D



6) Pastikan buku bersesuaian dengan usia anak.

Buku mahal tak semestinya sesuai.
Buku tebal, buku cantik, buku tahan lama, pun tak semestinya sesuai.


Ini antara jenis-jenis buku untuk peringkat umur tertentu, mengikut turutan.
Kalau untuk baby,
buku yang simple,
yang cuma 1-2 perkataan satu page,
yang gambar besar dan warna ceria,
fabric / cloth book supaya anak boleh pegang dan boleh basuh jika anak bawa masuk mulut.

Kalau umur setahun ke atas,
sensory book atau touch and feel book sangat sesuai.
Buku yang ada pelbagai tekstur/permukaan yang boleh disentuh.

 Pop-up book pun boleh. Buku yang bila buka keluar gambar 3D tu. 
Buku camni beli banyak pun takpe. Sebab mak bapak budak pun suka main. ;D

Bila anak dah besar sikit, dan dah mula banyak vocab,
find and seek book & rhyming book sangat sesuai.

Buku yang hanya ada gambar dan takde words pun sebenarnya bagus.
Kita sendiri yang create cerita berdasarkan gambar.

Macam Haikal, sekarang dia dah mula membaca simple words dan ayat-ayat pendek.
So buku-buku yang saya beli untuk dia, adalah seperti di bawah.
Short and simple sentence on each page.

 

Buku-buku Haikal kebanyakannya saya beli kat giant/tesco je.
Harga tak sampai RM10. Harga bukan ukuran.
Yang penting, sesuai dan mampu attract anak untuk membaca.



7) Make the story sounds interesting. 

Setiap kali bacakan anak buku.
Buat la intonasi yang sepatutnya according to the story.
Jangan nada flat je.
Layu bulu telinga anak yang mendengar. Tak stim langsung. ;D

Bila kita ceritakan dengan intonasi yang betul dan buat pelbagai gaya menarik,
anak akan lebih seronok, lebih faham dan mendalami cerita tersebut.
Kalau buku yang ada moral lesson, lebih baik.
Anak boleh belajar sesuatu. :)



8) Sambil baca, point to it. Say word by word.

Sambil baca buku kepada anak, tunjukkan perkataan yang dibaca menggunakan jari.
Dan jangan baca terlalu laju, sebutkan word by word dengan jelas.

Ini secara tak langsung boleh bagi anak lebih kenal susunan huruf dan bunyi perkataan tersebut.
Relatekan juga word dengan gambar, untuk anak faham maksud perkataan.

Saya selalu praktikkan method ni.
Mula-mula saya baca dan saya tunjuk.
Lepas tu, saya baca dan Haikal tunjuk.
Sekarang dia baca dan dia tunjuk.
Walaupun kadang-kadang perkataan yang disebut itu salah sebutannya.
;D

But it's totally fine.
Back to basic,
biar anak lambat membaca, janji dia minat membaca.
Kan?
:)



9) Luangkan 10 minit setiap hari untuk membaca bersama anak.

10 minit tu lama ke?
Kita make up sebelum nak pergi kerja pun 2 jam. ;D

Takkan 10 minit untuk anak pun nak berkira kan.
In fact, lebih dari 10 minit pun mampu sebenarnya.
Itupun kalau kita sanggup korbankan masa dengan smartphone lah.
Kan?
Ni nak berak pun bawak smartphone apebenda laaaa. -..-

So jadikan membaca untuk anak atau membaca bersama anak sebagai rutin harian.
Busy macam mana pun, luangkan 10 minit membaca jangan tinggal.

Boleh kan?



10) Use phonics (letter sound) instead of spelling (letter name).

Ok ini untuk anak-anak yang dah mula mahu membaca.
Saya pernah share cara saya ajar Haikal mula membaca di SINI.

Dan di bawah ni ialah video Haikal membaca menggunakan phonics dan spelling.



Saya pernah cuba kedua-dua method, phonics dan spelling.
Dua-dua pun work untuk Haikal. Alhamdulillah.
Tapi!
Phonics is faster, easier and less stress berbanding spelling method.
Betul tak tipu.
So kalau anak susah membaca atau mudah bosan, try phonics.
Ada banyak lagu-lagu phonics dekat internet.
Lagu-lagu pun boleh membantu untuk tambah minat anak.

A video posted by Adlil Rajiah (@rajiahnasir) on

Ada berlambak phonics flashcards kat pasaran.
Tapi yang ni yang paling efektif kat haikal.
Ladybird Phonics Flashcards.
Dia ada semuaaaa bunyi phonics dalam english.
Satu box RM22 je tak silap.
Boleh beli kat sini: @earlylearningshopmy



So itu lah 10 tips yang saya boleh kongsi,
yang saya dah buat dekat Haikal dan nampak keberkesanannya.

Harap lepas ni, anak-anak kita lebih membudayakan membaca dalam kehidupan seharian mereka.
Dalam Islam pun galakkan kita membaca Al-Qur'an kan?
Salah satu cabang membaca jugak la tu. :)



******************************************************

Natural Learning Initiatives (NLI) Education Sdn Bhd dan Faculty of Early Childhood Studies, UNITAR
akan menganjurkan satu lagi seminar yang saya rasa tajuk dia sangat sangat sangat menarik yang sangat perlu dipelajari oleh sesiapa sahaja yang selalu deal dengan kanak-kanak dalam kehidupannya,
terutama IBU dan BAPA.

Seminar "Children Behaviour A to Z."


Apa isi kandungan seminar ni?

Module 1 :Managing Children’s Behaviour
✏️Understand the rationale of how behaviour develops
✏️Identify the 10 parenting style
✏️Know the 4 child types
✏️ Map the parenting style to child type
✏️Tackling negative behaviours
Q&A + workshop

Module 2 :Success Through Habits of Excellence
✏️Know the hierarchy of character building
✏️Understand the 3 parameters of habits
✏️Importance of routine in shaping excellence
✏️Activities to inculcate good habits
✏️Routine & habits from Islamic persepctive (Qur'an and Sunnah)
Sharing of experience
Q&A + workshop

 

Nursery with activities available:
 1 year old & above : RM 40

 

Register online to book your seat:
http://goo.gl/forms/GuKEDd815A

☎️Contact Cik Nadhrah for any enquiries:

019 691 6559

 

Click here for more info:  
Facebook: Natural Learning Initiatives


Jom lahhh! Saya pun akan join! :D 

Single Mothers, Single Fathers and Long-distance-marriage Parents.

Seperti yang anda semua sedia maklum,
kami di Haikal Parenting Management sedang menubuhkan satu Support Group untuk tiga golongan ini;
Single mothers,
Single Fathers, and
Long-Distance Marriage Parents.

Ok sebelum saya explain lebih lanjut tentang support group ni, 
saya nak share pasal isi hati beberapa orang ibu dan bapa yang saya sempat temubual pada minggu lepas.
Nama dan identiti sebenar mereka adalah dirahsiakan bagi menjaga privasi.
Dan tujuan saya share kisah-kisah mereka kat sini adalah untuk membuka mata kita semua supaya boleh memandang status single parent ini dalam perspektif yang lebih luas dan lebih matang.

Kebanyakan dari kita selalunya fikir mereka ni hanya memerlukan bantuan kewangan.
Tapi sebenarnya itu hanyalah sebahagian kecil cabaran yang mereka hadapi.
Ada banyak lagi cabaran lain yang melibatkan emosi, spiritual, perkembangan anak-anak, persepsi masyarakat setempat dan sebagainya.


Ok jom baca 4 kisah di bawah.


Kisah 1: 

Seorang ibu tunggal yang berumur 29 tahun, mempunyai dua orang anak (8 dan 4 tahun).
Beliau telah diceraikan ketika mengandungkan anak yang kedua.
Sekarang beliau menetap di kediaman ibu bapa beliau.
Beliau tiada masalah kewangan dalam menguruskan anak-anak.
Namun cabaran yang dihadapinya ialah dari segi emosi dan anak-anak.
Ibu bapa beliau sentiasa mendesak supaya berkahwin semula dengan segera,
 kerana pandangan komuniti setempat yang gemar bercakap-cakap tentangnya.
Beliau juga tidak mempunyai cukup masa dengan anak-anak,
dan kurang berpuas hati dengan cara asuhan ibu bapa terhadap anak-anaknya yang sentiasa mendedahkan televisyen.



Kisah 2:

Seorang ibu yang berusia 32 tahun, mempunyai seorang anak lelaki (3 tahun).
Beliau telah diceraikan atas permintaan keluarga bekas suami.
Cabaran yang dihadapi ialah,
anak lelakinya yang sentiasa bertanyakan ayahnya kerana sebelum ini anak itu memang terlalu akrab dengan ayah.
Jadi, apabila sudah ketiadaan ayah (ayah menetap di luar negara),
anak itu kini menjadi seorang pemberontak dan sering menghidap pelbagai komplikasi kesihatan.


Indeed.
A son needs his father.
:'(



Kisah 3:

Seorang bapa yang berumur 35 tahun, mempunyai seorang anak perempuan (6 tahun).
Beliau telah kematian isteri ketika melahirkan anak perempuannya.
Anak itu juga telah menjadi anak susuan kakaknya kerana anak itu terus disusukan kakaknya itu sejak dilahirkan sehingga berusia 2 tahun.
Kini anak itu dah mula mengerti ibu susuannya itu buat ibu yang melahirkannya dan mula bertanyakan di mana ibunya (seperti di dalam album gambar).

Keadaan menjadi bertambah buruk apabila ibu susuannya pindah lebih jauh dan
mempunyai komitmen dengan keluarga sendiri.
Bapa ini telah mencuba untuk mencari ganti, namun hatinya amat sukar dibuka untuk berkahwin semula memandangkan isterinya pergi ketika melahirkan anak mereka.
Anak perempuannya juga sentiasa dilihat murung dan sering memberontak.



Kisah 4:

Seorang ibu yang berusia 28 tahun, mempunyai seorang anak lelaki (3 tahun).
Ibu ini bukanlah ibu tunggal tetapi beliau tinggal berjauhan dengan suami atas tuntutan kerja,
dan perlu membesarkan anak besendirian.
Kekerapan suami pulang ke rumah berjumpa anak adalah 4-5 bulan sekali.
Cabaran yang mereka hadapi ialah, anak lelaki mereka langsung tidak mengenali ayahnya.
Dan langsung tidak mahu mendekati ayahnya.
Anak lelaki mereka juga disahkan oleh doktor, mempunyai behaviour problem yang agak kritikal.



Hmm.
Macam mana kalau kita yang berada dalam 4 situasi di atas?
:(

Masyarakat kita selalunya akan bagi nasihat yang hampir sama, iaitu
"Kawen lah lain."
atau 
"Berhentilah kerja."

Sedangkan kita tak tahu situasi sebenar dan tak tahu trauma yang mereka lalui.
Tak semudah itu untuk mencari ganti dan sebagainya.
Macam kes yang isteri meninggal masa bersalin tu. Of course it takes time to heal.
Soal hati bukan soal main-main.
Lebih-lebih lagi bila melibatkan perkahwinan dan anak.
Ia akan jadi lebih berat dan rumit. Kan?
Kalau sakit putus cinta pun dan macam hapeeee punya stress. ;D
Bayangkan lah pula putus perkahwinan atau isteri meninggal,
 dan ada anak-anak dari hasil perkahwinan itu.

 

Jadi kami di Haikal Parenting Management mengambil initiatif ini untuk membantu golongan yang berkenaan.
Biarpun tak banyak yang kami boleh bantu.
Tapi kami usahakan apa yang termampu insyaAllah.


So this is how this Support Group will work.


Support group ini bertujuan untuk mengumpulkan single mothers, single fathers, dan long-distance marriage parents di Malaysia di dalam sebuah komuniti khas, agar ahli-ahlinya dapat saling mengenali dan bertukar pendapat khususnya perihal anak-anak dan parenting knowledge.

Support group ini bakal dibimbing oleh beberapa individu bertauliah, seperti Dr. Putri Afzan Maria (pakar perkembangan awal kanak-kanak), Pn. Adlil Rajiah (blogger keibubapaan), beberapa orang Early Childhood practitioners dan juga beberapa orang "senior" single parents yang berpengalaman.

Support group yang bakal ditubuhkan ini,
bukanlah untuk meraih apa-apa keuntungan,
bukan juga untuk mempertikaikan atau mendiskriminasi keadaan single parents,
bukan juga untuk mencari pasangan baru buat mereka,
tetapi hanya mahu membantu golongan ini dari segi ilmu pendidikan awal kanak-kanak dan 
ilmu keibubapaan yang khusus buat mereka,
selain memberikan medium untuk mereka get connected dan support each other dari segi mental, emotional, spiritual, 
dan sebagainya.

Sebagai permulaan, kami akan menubuhkan Whatsapp Group dan Closed Group di Facebook sebagai medium komunikasi antara ahli Single Parents Support Group ini. Kami akan berkongsi tips dan panduan yang berkaitan dari semasa ke semasa di medium tersebut. Selain itu, setiap ahli boleh mengajukan soalan dan berinteraksi secara langsung dengan pakar-pakar kami secara atas talian (online).

InsyaAllah jika diizinkan, kami juga akan menganjurkan beberapa perjumpaan atau sharing session bersama ahli-ahli Support Group ini pada masa akan datang.

Kepada sesiapa yang berkenaan (single mothers, single fathers, dan long-distance marriage parents),
please come and join us.
 
Email kami di:
haikal_opg@yahoo.com
Dan berikan butiran lanjut seperti berikut,

Nama penuh:
No.IC:
Status (Single Mom/Dad or Long-Distance Marriage):
No Tel:
Email (yang digunakan untuk Log In FB):
Tempat tinggal (contoh: Shah Alam, Selangor):
Bilangan anak dan umur anak:


Kami mungkin tak berada dalam situasi anda,
tapi izinkan kami menyatukan anda dalam sebuah komuniti yang betul agar anda dapat sokongan yang sewajarnya

Semua single parents perlu tahu,
anda juga layak menjadi ibu bapa terbaik buat anak-anak.
Anda tidak keseorangan,
ada pihak yang sedia mendengar rintihan anda,
biarpun dalam keadaan anda yang tidak berpasangan.

So please. 
Come and join us.
:)


p/s: Ramai yang bukan single parents email kami untuk join support group ni untuk sama-sama beri motivasi dan semangat kepada golongan ini. Saya hargai sokongan anda. Tapi maaf, kami mahu khususkan group ini buat mereka yang berkenaan sahaja supaya mereka selesa dan bebas meluahkan sesama mereka. Kalau anda ada nasihat, cadangan atau kata-kata peransang buat mereka, just write down di ruangan komen. Saya akan printscreen dan sampaikan kepada mereka insyaAllah. Terima kasih.