Kenapa Penting Untuk Kawal Amarah dan Benarkan Anak-Anak Buat Silap?

Pernah tak korang bengang bila anak-anak buat silap?
Contohnya, 
bila tengah makan, tetiba anak buat tumpah air.
Bila dah lambat nak pergi somewhere, tetiba baru perasan anak pakai seluar terbalik.
Bila kita tengah sibuk memasak, tetiba anak pecahkan cawan.
Bila kita baru nak rehat, tetiba anak terkencing dalam seluar.

Huiiii memang urut dada la kannnnn.
Dan bukan urut dada je, haruss pakej sekali dengan membebel 40 hari 40 malam.
;D

To be honest, saya adalah bukan seorang ibu yang penyabar.
Saya adalah ibu tipikal yang akan bertukar menjadi incredible hulk,
sejurus selepas anak buat silap. -..-

Ini bukan nak bangga.
Cuma nak beritahu, jangan contohi saya.
Kadang-kadang lepas marah anak, mesti menyesal rasa nak hempuk pasu ke muka sendiri.
Susah betulllll nak menahan sabar tu kan.

Sedangkan dah banyak kali dengar hadis Rasulullah saw, yang bermaksud,
"Orang yang benar-benar hebat adalah orang yang sabar pada tamparan pertama."

Maksudnya, sabar itu bukanlah lepas dah bertukar menjadi incredible hulk,
dah marah-marah, dah melepas geram,
tetiba urut dada dan mengaku diri tu penyabar.
Itu sabar-sabar ayam nama dia. ;D

Tapi sekepas kawen, I learn a lot about anger management from my husband. 
Perbezaan yang paling obvious yang semua orang boleh nampak antara kami adalah--
TAHAP KESABARAN.
-_________-

Suami saya tu memang jenis yang lambattttttttt sangat.
Lambat marah lah.
Kalau malam jumaat, laju je dia. ;D


Suami saya selalu pesan,
Marah anak bila anak buat silap, hanya akan membuat keadaan menjadi lebih teruk.
Kenapa?

Satu, anak-anak akan mula rasa takut bila buat silap.
Sebab setiap kali buat silap, akan kena marah.
Lama-lama, setiap kali dia buat silap, dia akan sembunyikan kesilapannya.
Sembunyikan macam mana?
Dengan BERBOHONG.
Anak-anak akan find ways untuk menipu, untuk menutup kesilapan yang dilakukan. 
So kita sebenarnya tanpa sedar, sedang latih anak menipu.

Dua, anak-anak akan mula takut dan tak suka ambil risiko dalam hidup. 
Atau tak suka experience benda baru.
Sebab takde keyakinan diri, takut tersilap langkah dan takut kena marah lagi.

Tiga, self-esteem dan kematangan anak-anak akan jatuh ke tahap buku lali. -..-
Lebih-lebih lagi bila mereka selalu dimarahi DEPAN ORANG LAIN.

Saya beri dua contoh situasi yang boleh bagi korang visulize tentang apa yang boleh dilakukan,
bila anak-anak buat silap.
Dan bagaimana untuk membenarkan anak-anak BELAJAR MELALUI KESILAPAN,
dan latih mereka PANDANG SUDUT POSITIF walaupun dalam keadaan yang negatif.

This is a powerful skill yang sangat mudah, tapi tak semua orang mampu buat, 
termasuk lah saya. -..-
Tapi insyaAllah, saya slowly belajar.


Situasi Satu.

 Situasi ni berlaku masa kami bawa Haikal pergi memancing.
Masa tengah tunggu ikan makan umpan tu, tetiba Haikal lapar.
So me being the most awesome mom in the world (BAHAH), 
terus keluarkan chicken nuggets yang dibekalkan siap-siap untuk anak tercinta. 


Nak dijadikan cerita,
masa saya hulurkan chicken nuggets tu kat tangan Haikal,
entah macam mana dia tak pegang betul-betul, maka chicken nuggets itu pun jatuh bertaburan di atas tanah seperti debu-debuan di padang pasir. -______-

Saya punya menyirap masa tuuuuuuu huiiiiiyaiiiiii dah la aku dah sesiap bekalkan,
boleh dijatuhkannya begitu sahajaaaaaa huiiiiiiyaiiiiiii.
Maka bertukarlah saya menjadi incredible hulk yang mengembang ketika marah.
Nasib pin tudung tak tercabut.
Kan kalau pipi mengembang masa menguap, pin tudung akan tercabut dengan sendiri. ;D

As usual, my husband juga lah yang akan menyelamatkan keadaan.
And this is how he pujuk Haikal dan menukarkan keadaan negatif kepada positif.

Husband: Kenapa ni, Haikal?

Haikal: Haikal tertumpah kan nugget. Haikal tak sengaja. *muka tahan nangis*

Husband: It's okay. Meh peluk papa.

Me: Whattttt???!!! *tak puas hati*

Husband dan Haikal berpelukan, sambil Haikal berjuraian air mata. ;D

Husband: Dah, takmo nangis. Malu lah orang tengok

Haikal: Ok.

Husband: Haikal, jom kita bagi fish makan nugget ni nak?

Haikal: Alaa tapi itu Haikal punya.

Husband: Ummm nanti papa beli baru untuk Haikal. Tapi kena janji pegang betul-betul supaya tak tumpah sekali lagi. Yang dah jatuh ni, kita bagi fish makan. Boleh?

Haikal: Ok boleh. Tapi fish makan nugget ke?

Husband: Papa pun tak tahu. Kita cuba la pujuk fish supaya dia makan.

Haikal: Okay! Haikal tahu macam mana nak pujuk fish!

Husband: Good. Tapi sebelum tu, tolong papa kutip nugget ni, masukkan dalam bekas semula. Lepas tu, pergi minta maaf kat mama. Boleh?

Haikal: Ok.

Haikal came to me, salam, cium tangan saya, dan cakap..

"Mama, Haikal minta maaf. Tadi Haikal tak sengaja. Kesian mama penat-penat buatkan nugget untuk Haikal. Haikal sebenarnya sayang mama."

Seriously at this point, saya yang rasa nak nangis.
Rasa menyesalllllll sangat,  rasa nak cari pasu dan hempok diri sendiri. 
Benda senang pun tak boleh sabar.
-________-

Tak sempat nak menitiskan air mata, tetiba Haikal sambung,
"Mama nak join papa dengan Haikal bagi fish makan nugget tak?"

Haih this boy.
Anak-anak memang macam ni kan.
Selalu buat kita marah, tapi selalu tahu macam mana nak buat kita senyum semula.
T______T
Tak lama lepas tu, saya nampak Haikal happy semula.
Sambil sibuk bagi fish makan nugget tu, saya dengar Haikal janji dengan papanya untuk lebih berhati-hati lepas ni, supaya tak tertumpahkan nugget lagi.

Allahuakbar..
What a lesson for me.
Layakkah seorang anak kecil, yang mungkin belum mempunyai gross motor skill yang sempurna sepenuhnya, dimarahi hanya kerana gagal grab nugget?
Rupanya saya marah tak tentu pasal, sebab hanya fikirkan penat saya saje,
sedangkan tanpa saya sedar, situasi yang Allah izinkan tadi sebenarnya sedang membantu perkembangan anak saya.
He is learning from his mistake.
And my husband is training him to see the good in a bad situation.
Dan saya, duduk tepi termalu dan termenyesal sendiri.



Situasi Dua.

Situasi ni berlaku bila saya dah bijak sikit mengawal emosi. :D

Ada satu ketika masa kami tengah makan tengahari,
Haikal suddenly tertumpahkan air kat lantai.

Instead of menyirap dan terbalikkan meja makan (HAHAH),
saya urut dada dan cakap kat Haikal;

Me: It's okay sayang. Lepas ni hati-hati k?

Haikal: *takut-takut* Errr...mama tak marah? 

Me: Kali ni mama maafkan. Tapi Haikal kena janji, next time pegang cawan kuat-kuat. Boleh?

Haikal: Ok mama. Terima kasih sebab tak marah-marah. 

;D


Me: Eh Haikal tahu tak, kain buruk sebenarnya boleh minum air. Nak tengok? 

Haikal: Nak! 

Me: Nah, cuba Haikal letak kain buruk ni atas air tu. Nanti kain tu minum. 

Haikal: *letak kain atas air* Woww kain tu minum air lah! Sampai habis dia minum.

;D 

Me: Kalau kain tu boleh bercakap, mesti dia cakap terima kasih kat Haikal sebab bagi dia minum air. 

Haikal: *senyum bangga* 

Me: Cuma lepas ni Haikal kena ingat ye. Pegang cawan betul-betul. Jangan tumpahkan lagi.
Nanti kalau kain minum semua air, Haikal nak minum apa? 

Haikal: Okay mama.

Apa yang saya perasan, Haikal akan dengar dan terima nasihat saya,
hanya bila dia dalam keadaan emosi yang baik.
Bukan dalam keadaan takut atau menangis lepas dimarahi.
:)

Perkara yang sama kami selalu lakukan bila nak dedahkan Haikal kepada aktiviti baru,
atau nak bagi dia experience sesuatu yang lebih mencabar.
Of course, untuk kali pertama, macam-macam kesilapan yang anak bakal lakukan.
Tapi jika kita beri ruang dan benarkan mereka belajar melalui kesilapan itu,
mereka akan kuasai sesautu skill dengan cepat.

Macam yang saya pernah kongsi dalam salah satu post di Facebook page saya beberapa bulan lepas:




Saya nak kongsi 3 nilai yang Haikal dapat,
bila saya mula belajar mengawal emosi dan izinkan Haikal belajar melalui kesilapan yang dia lakukan.


1) Anak lebih faham keadaan, dan mudah mengaku salah. TANPA MENIPU.

Kalau kita terus marah, pada kesilapan yang pertama.
Kita akan memaksa mereka menipu, pada kesilapan yang kedua.

Bukan sahaja anak-anak takkan belajar melalui kesilapan yang dilakukan,
tapi mereka akan terpaksa menipu kita sebab takut dimarahi.
Ini bukan mereka sengajakan, tetapi memang fitrah setiap manusia akan melindungi diri terhadap sesuatu fear.
Kita semua ada skill ni. Kan? -..-

So it's good sometimes, to lower down our anger, beri anak ruang untuk sedari kesilapan,
dan explain kepada mereka dengan cara yang baik, dalam emosi yang stabil.



2) Anak cuba perbaiki diri, dengan keinginan mereka sendiri.

Bila anak-anak faham kenapa yang salah itu salah, mereka akan rasa lebih bertanggungjawab terhadap kesilapan yang dilakukan, dan cuba sedaya upaya dengan usaha sendiri, untuk tidak mengulangi kesalahan itu.



3) Anak lebih berani buat keputusan, dan sahut cabaran.

Because we allow them to make mistakes,
and learn from them,
mereka akan membentuk satu keberanian dalam diri,
dan tidak takut untuk cuba sesuatu yang baru, walaupun mereka tahu mereka mungkin gagal.
Anak-anak juga akan lebih yakin untuk buat keputusan sendiri,
walaupun keputusan yang diambil itu mungkin salah.
Sebab mereka mula faham, mereka akan belajar sesuatu by taking risks, and making mistakes.



4) Anak lebih kenal diri, tahu kekuatan & kelemahan diri, 
hence self-esteem lebih tinggi.

Menurut kajian, anak-anak yang lebih berani mencuba experience baru dan berani membuat kesilapan baru, akan lebih cepat kenal kekuatan dan kekurangan diri mereka.
Hence, mereka akan lebih menghargai diri, dan mempunyai self-esteem yang tinggi.





Yeayy sekian perkongsian saya hari ni.
Saya harap kita sama-sama dapat latih diri kawal kemarahan di hadapan anak-anak,
dan bijak mengawal keadaan especially bila anak-anak terrrrrrrbuat salah.

Betul, marah itu berkesan. Dan marah itu kadang-kadang perlu.
Tapi bagi saya, jika ada penyelesaian lain selain daripada marah, lebih baik pilih untuk tidak marah.
Kan?
Di samping anak-anak ada emotional quotient (EQ) yang baik, mak bapak pun tak cepat tua.
Tak payah nak bayar ratus-ratus beli collagen setiap bulan.
;D

MARAH, boleh pulihkan keadaan dengan pantas.
Tapi ia sebenarnya seperti sel virus yang terkumpul dan tertanam di dalam diri,
yang akan menampakkan kesan dalam jangka masa panjang.

Jangan tanya kenapa hubungan dengan anak-anak renggang bila anak-anak semakin dewasa,
jangan tanya kenapa anak-anak kita panas baran,
jangan tanya kenapa anak-anak tidak ada pengurusan emosi yang baik,
jangan tanya kenapa anak-anak mula marah-marah kita bila kita dah tua kelak,
dan jangan tanya kenapa anak-anak kita mula marah-marah anak-anak mereka pula nanti.

Semuanya kerana, benih kemarahan itu--
KITA YANG TANAM.

 *teguk kolagen*

 Selamat berhujung minggu, semua!
Raya lagi keeeee
:D

13 comments:

SITI KHAIRUN NADIYAH AB HAMID said...

Sangat membuka minda..setiap penulisan sis penuh dengan inspirasi dan teladan..terima kasih dan teruskan perkongsian untuk kami jadikan rujukan ��

SITI KHAIRUN NADIYAH AB HAMID said...

Sangat membuka minda..setiap penulisan sis penuh dengan inspirasi dan teladan..terima kasih dan teruskan perkongsian untuk kami jadikan rujukan ��

norhidayatun mohamad nor said...

Dulu memula bru dpt adik n si abg baru 2tahun mmg slalu kne marah si abg..sbb slalu buli adik..n time potty train lgila hari2 jdi incredible hulk..tp lme2 pk if marah2 lgi mental kte stress n badan pon penat..tp mcm mane ye acik jiji klo blik kg kekdg jmpe wan or mkck2 n nenek sdre dorg suke marah2..biasa la budak bru 2 3 tahun suka la lompat2 kn..n ank sy xbiasa kne marah akan menangis cemek..n dorg ckp ni xprnah kena marah la ni marah sikit nak nangis..haish..tp sy explain la dekat ank kenape dorg marah..

norhidayatun mohamad nor said...

Dulu memula bru dpt adik n si abg baru 2tahun mmg slalu kne marah si abg..sbb slalu buli adik..n time potty train lgila hari2 jdi incredible hulk..tp lme2 pk if marah2 lgi mental kte stress n badan pon penat..tp mcm mane ye acik jiji klo blik kg kekdg jmpe wan or mkck2 n nenek sdre dorg suke marah2..biasa la budak bru 2 3 tahun suka la lompat2 kn..n ank sy xbiasa kne marah akan menangis cemek..n dorg ckp ni xprnah kena marah la ni marah sikit nak nangis..haish..tp sy explain la dekat ank kenape dorg marah..

Dr Shahnaz said...

Assalamualaikum Puan. Terima kasih sgt atas saranan & perkongsian ini. Bnyk sy dpt bljr dr pengalaman puan & suami. Sy plk jenis yg senang nak marah anak bila mrk lambat buat apa yg sy suruh. Sy jd panas sgt. Sy nak derg terus bangun buat apa yg sy suruh immediately. So selalu jg lah sy akan marah2 mrk. Lama2 tu sy pikir sndr, eksyen betul sy ni. Kalau anak buat lambat apa yg sy suruh, senang2 je sy nak marah derg. Tp apa yg Allah suruh sy buat, x plk sy nak cpt2 segerakan. Teruknya sy ni hamba Allah yg hina yg selalu lambatkan suruhanNya tp bila time sy yg bg arahan pd anak2, nak expect tip top perfect pantas anak laksanakan. Terus sy insaf & rasa bersalah. Kalau betul sy nak mrk cpt buat apa yg sy suruh, sy dl kena cpt buat apa yg Allah suruh. Barulah nti anak2 sy akan automatik jd cpt buat apa yg sy suruh. What goes round comes round kan. Astaghfirullah, malu rasa pd anak2 bila memikirkannya. Sekadar berkongsi apa yg sy pelajari dr muhasabah keegoan diri sndr.

Alhamdulillah Skrg sy dh kurang marah2 kan mereka bila mereka lambat buat apa2 yg sy suruh. Sebaliknya sy guna teknik positive reinforcement. Bila ada time yg anak2 terus bangun buat apa yg disuruh, cpt2 sy acknowledge & puji mrk. Sy akan kata 'wah, bagus hasif terus mandi bila mama ckp td. Mama rs happy sgt!' & it works wonders. Makin lama makin kurang yg perlu sy marahkan krn makin lama, makin cpt respon mrk terhadap apa2 yg kami suruh. Mrk mcm berlumba2 utk gembirakan sy alhamdulillah sgt. Begitulah sedikit pengalaman yg dpt sy kongsikan dgn pembaca lain. Ada apa2 idea/daily tips yg lain, marilah kita kongsikan bersama. Semoga ada antara kita yg dpt manfaatkannya amiin.

QasehnyaRania said...

nice sharing
tenkiu sis..

Hassniza Zainal said...

Alhamdulillah.. akan terus membaca

Siti Nadiah said...

Assalamualaikum puan.. sy ada baca blog ni.. nak tanya kalau puan boleh jawab.. macam mana ye kalau kita buat clap hand, bubye atau apa2 tp anak tak ikut pun... mcm mn cara nak yrain dye ye...

Terima kasih

wani ezryl * said...

salam singgah :) terjumpa blog ni masa cari2 pasal grand lexis PD. seronok pulak baca sebab informative, santai dan menghiburkan. sy pun ala2 incredible hulk jugak dgn anak2. tp lepas bereksperimen dgn being scary or being nice.. betullah, anak yg 3 tahun tu lebih ok dan dengar kata kalau kita cakap baik2 dgn dia. kalau kita marah2, dia pun nk rebel sekali. so sekarang apa2pun sy try untuk sabar dan tak marah. kalau diorang nak sepah2 ke, sepahlah dulu. lepas tu kemas balik. kalau sy geram sgt pun kadang2, husband will be nice to them and vice versa. :D

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Nuraihan Ibrahim said...

saya masih lagi memperbaiki diri..tapi anak yang sulung (7 thn) yang selalu kena marah..sbb ada adik-adik yang masih kecil..selalu rasa sangatteruk bila dia kena marah..kadang saya boleh control..kadang tak boleh..urghhh..moga saya akan jadi lebih baik dalam mendidik anak-anak

azni said...

kebetulan saya baru abis menulis entri "jgn marah anak" dpt perkongsian dari wassa grooup sekolah anak saya .. berkenaan parenting dr blog puan.. hahah terus saya search ur blog. tq for sharing ...
azni dari http://www.modernmumthingy.com

Cetot MELOVA said...

Best story ni..cumanya pada pendapat saya..suami memang tak rasa marah lah sis sebab bukan suami yang prepare bekal tu.. kita yang prepare ... hahahaha.....

but we will try to control.. huhu