Belajar Melalui Bermain Hanya Untuk Anak-Anak Lembap?





Malam tadi, I received this message from someone —
.
"Hi, nk tanya. Betul ke awk hantar Haikal kat playschool? Nape eh? Setahu saya playschool ni sekolah untuk anak-anak lembap atau yg lambat pick up atau yg ada learning disabilities. Sbb xtvt dia main je kan. Xde belajar akademik. Ke Haikal mmg ada learning disabilities? Anak saya belajar kat tadika biasa tak sampai 6 bulan dah boleh baca dah belajar matematik sifir apa sume. Bermain tu mmg lah penting, tapi kat sekolah sekarang dah ada kbat apa semua, so nak xnak akademik jauh lebih penting rasanya."
.
Wah. 
Menggelegak tiba-tiba baca mesej ni. 😂
Dan tiba-tiba teringat one of my favourite quotes daripada salah seorang mentor saya —
.
"All parents love their children and only want the best for their children. But without the right parenting mindset and knowledge, parents' love can eventually destroy the children."

Yes, kita semua sayang anak-anak. 
Kita semua nak yang terbaik untuk anak-anak. 
Tapi tak semua benar-benar tahu HAK DAN FITRAH anak-anak. 
Tak semua benar-benar mendalami KEPERLUAN EMOSI anak-anak. 
Kebanyakan kita hanya ikut-ikut orang, ikut-ikut trend, dan ikut-ikut keturunan, tanpa peduli ia betul atau salah, tanpa peduli ia menyokong fitrah anak atau tidak!
.
Please, dear parents.
Have the right mindset.
Seek for the right knowledge.
Jangan hanya mengikut, jangan hanya mengakur, dan jangan hanya percaya.
Lebih-lebih lagi bila you are a parent, yang dah ada tanggungjawab ke atas another human-being.
.
Kbat tak kbat, pedulikan lah!
Anak-anak berhak bebas hidup di atas potensi, kebolehan dan kepintaran mereka sendiri,
yang bukan dipaksa-paksa,
yang bukan dibanding-banding,
yang bukan disogok-sogok,
yang bukan diada-adakan,
yang bukan diperjudi-judikan,
semata-mata untuk dapat nombor 1 dalam kelas,
semata-mata untuk dijulang sebagai pelajar terbaik,
semata-mata untuk dapat kerja bergaji besar supaya boleh sara kita bila tua. 😑

Education / Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) is MORE THAN THAT. 
Yang tak boleh diukur hanya di atas kertas peperiksaan semata-mata.

Yes of course, akademik penting.
Tapi tanpa perkembangan emosi yang baik (yang hanya boleh dibentuk melalui BERMAIN), pencapaian akademik takkan kemana!
.
Tolong—
Tolong jangan ketepikan hak anak-anak untuk bermain. 
Tolong jangan ketepikan keperluan emosi mereka. 
Tolong jangan ketepikan jeritan suara mereka. 
Tolong jangan bunuh diri semulajadi mereka, semata-mata nak tengok mereka “cemerlang akademik”.

Haikal ada learning disabilities?
Saya rasa semua orang ada.
.
“If you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”
-Albert Einstein
.
Semua orang ada ability dan disability.
And that what makes us unique.
That what makes us —
US.

Anak-anak kita bukan robot yang lahirnya semua sama.
Mereka adalah khalifah yang masing-masing mempunyai peranan berbeza-beza satu hari nanti.
So embrace their differences.
Embrace their abilities –
and disabilities.
.
Accept the fact that—
our children need PLAY as much as they need food and water.
.
Menurut kajian, kebanyakan anak-anak pemegang kad “OKU lemah pembelajaran” tidak dapat pendedahan yang sebetulnya ketika 6-8 tahun yang pertama. 
Dan salah satunya ialah—
hak bermain. 
Manakala anak-anak yang dapat hak bermain yang cukup sepanjang tempoh 6 tahun pertama tersebut, dikatakan lebih berdayasaing dan bekebolehan dalam banyak segi termasuklah akademik. 
.
Dan ini 9 perkara yang anak-anak akan dapat dengan hanya BERMAIN, dan takkan dapat dari pembelajaran formal dalam classroom.
.
1. Play stimulates imagination & creativity. Bila bermain, anak akan terdedah dengan pelbagai tools, dan bukan hanya kertas dan pensel. Dari situ mereka membina, mencipta, membentuk, memikir, memerah kreativiti dan imaginasi.
.
2. Bermain menggalakkan anak-anak bercakap dan bergaul. Bila bermain, automatically akan wujud hubungan dan interaksi 2 hala atau berkumpulan. Dari situ, anak mula develop kemahiran berkomunikasi dan bersosial. Gaduh-gaduh tu biasa lahhh. Dari gaduh tu lah wujud pula emotional stimulation!


3. Bermain menggalakkan anak bergerak & improve physical strength. Bila bermain, anak tak dipaksa duduk diam dalam tempoh yang lama seperti dalam kelas. They are allowed to move around, dance, jump, etc. Melalui pergerakan-pergerakan ini, ketahanan badan dan ransangan saraf akan terbentuk. Dan kita pun tahu, perkembangan otak adalah sangat berkait rapat dengan body movement!
.
4. Play gives different emotional exposures and helps children manage those emotions. Bila bermain, anak akan terdedah dengan suasana berebut, bersaing, berkongsi, berkumpulan, berlumba, bergaduh, dan berpeluang menikmati macam-macam emosi! This is how they learn to manage their own emotions, dan dalam masa yang sama mereka belajar mengenali dan mengendali emosi orang lain.
.
5. Play teaches the kids to embrace differences. Sebab masa bermain, anak-anak terdedah dengan pelbagai ragam, karakter, bahasa, budaya, saiz, dan bau manusia. So anak akan lebih terbuka dalam menerima perbezaan pada orang lain, dan belajar menyayangi semua orang tanpa syarat.
.
6. Play boosts self-esteem and self-worth. Because it brings out the best in a child. Anak-anak akan jadi diri sendiri ketika bermain. They are allowed to practice their own ability and embrace other people abilities. Anak akan lebih berkeyakinan diri dan tak cepat down dengan kelebihan orang lain.
.
7. Play releases stress, trauma and fear. Bermain akan neutralize child’s emotions dan rationalize child’s brain.
.
8. Bermain ajar anak tentang berkongsi, bertoleransi, leadership dan empathy.
.
9. Play improves thinking & problem-solving skills. Sebab bila bermain, anak akan terdedah dengan banyak isu. Contohnya, mainan tak cukup, berebut, warna tak sama, saiz tak sama, mainan rosak, masalah teamwork, accidents, ruang sempit, macam-macam. Isu-isu sebegini lah sebenarnya yang akan stimulate anak-anak untuk berfikir di luar kotak dan develop their problem-solving & surviving skills.
.
So please.
Don’t underestimate the power of PLAY.
Don’t deny the children’s right to play.

Have the right mindset. 
Have the right knowledge. 
Do some readings.
Do some readings.
Do some readings. 
.
Kalau taknak baca research berat-berat pun, baca yang santai-santai, yang dalam bahasa mudah.
Contohnya majalah-majalah parenthood.

Atau read my two bestseller books #3Kertas3Krayon3PenselWarna & #WhySoSeriousParents
(Click here: https://goo.gl/CN7WEo
)
InsyaAllah akan dapat buka mata dan minda.
.
Childhood anak-anak kita sekali sahaja.
Use it, or lose it.
Bantu, atau bantut.
They deserved nothing but the best from us.
.
Let’s straighten our mindset and nawaitu.
Dan semoga Allah redha dan permudahkan perjalanan kita dan anak-anak. 

Teknik "in-character"



Hari ni saya nak share salah satu teknik yang saya selalu guna untuk "kuasai" Haikal, especially di saat-saat genting.
Contohnya waktu emosi dia kurang baik,
waktu dia taknak dengar cakap atau taknak beri kerjasama.
.
Nama teknik ni ialah--
teknik “in-character”.
.
Tak payah google lah.
Sebab sebenarnya saya reka sendiri nama teknik ni.
Baru cipta tadi hahah.
.
But whatever the name is, i find this technique is really helpful, dan selalu berjaya "menundukkan" Haikal. 😏
.
Sama macam masa kita kecik2 dulu,
anak-anak kita juga mempunyai obsession terhadap watak atau character dalam cerita2 yang ditonton di TV / movie atau yang dibaca di dalam buku.
.
Walaupun kita tak dedahkan sangat mereka dengan mana2 character tertentu,
percayalah mereka tetapppp akan develop satu character kegemaran dalam diri.
Dan kadang-kadang, character kegemaran anak-anak ni boleh berubah mengikut minat, peningkatan umur, surrounding atau pengaruh kawan-kawan.
.
Dan yang bestnya, bila anak-anak obses terhadap character tertentu, mereka automatically akan ada kemahiran menghayati dan meniru watak tu sekali.
Siap dengan suara, dengan body gestures, dengan facial expressions, semua cukup.
.
Cuba tengok anak-anak kita bila mereka tengah "in-character",
jangankan Rosyam Nor, silap-silap Johnny Depp pun sanggup bersara bila tengok anak kita berlakon.
Terus bersara sebab dah jumpa pelapis. 😂
.
Bagi saya secara peribadi,
i don't think this kind of obsession towards movie character is a bad thing.
As long as ianya masih boleh dikawal dan masih berpijak di bumi yang nyata.
.
And if we're creative enough, we can actually "use" this obsession untuk mendominasi anak-anak supaya lebih patuh dan lebih beri kerjasama, especially ketika emosinya tidak terkawal.
.
I've been using this technique for a quite some time, and i find it easier to dominate Haikal bila dia dalam state "in-character".
.
Setiap kali Haikal tak endahkan suruhan saya,
Atau memberontak dengan keputusan saya,
Atau tak menghormati arahan saya,
Atau melawan cakap saya,
Atau meninggikan suara, dan sebagainya--
saya akan gunakan teknik ni serta merta.
.



And this is how i do it 👇
.
1) Identify at least 3 characters that your child is obsessed with.
.
Macam Haikal, currently dia obses dengan Storm Trooper (Star Wars), Raphael (Ninja Turtle) dan Blaze (Blaze and The Monster Machine).
.
2) Identify the rivals or the masters or the leaders of those characters.
.
Haa yang ni penting.
Sebab yang nak kena jadi watak2 rival ni nanti adalah kita ibu bapa. 😌
So pastikan kita tahu siapa watak lawan atau ketua kepada watak2 yang anak kita suka dalam point no. 1 tadi.
.
Bila dah tahu watak lawan/watak ketua tu, cuba hayati dan cuba tiru karakter watak2 tersebut. Tiru suara, facial expressions, body gestures, etc.
.
3) Setiap kali berlaku saat2 tegang atau bila emosi anak kurang baik, serta merta panggil anak dengan nama character yang anak obses di point no. 1 tadi.
.
Contohnya, bila Haikal taknak habiskan nasi dia,
I will immediately address him as one of his favourite characters--
.
"Storm Trooper, if you wanna win the next battle, you must have enough energy. And this rice will give you incredible strength and power." 💁
.
Atau--
"Raphael, finish your rice now. Before The Shredder (musuh ninja turtle) come and finish you. I'm your Sensei Splinter (boss ninja turtle) and only I know what's best for your muscles and soul."
.
Haa.. Saiko tak?
Padahal nak suruh habiskan nasi je. 😂
.
Yang penting, kita kena terus masuk dalam character (suara, mimik muka, body gesture semua complete) dan paksa anak masuk sekali dengan memanggil dia sebagai nama favourite character nya.
.
Kadang-kadang bila Haikal liat nak mandi pun saya guna teknik yang sama.
.
“Hey Storm Trooper! I’m Jedi. *buat gaya dan  suara* I want you to follow my order now. Go and take a bath, because later we'll have light saber battle. If you don't take a bath, you lose.”
.
😂
.
4) Stay in character. And stay in your child's logic.
.
Sepanjang tempoh "in-character" tersebut, korang kena mainkan watak dengan sebaiknya,
dan jangan putus asa sehingga anak terpengaruh dan akur.
.
Yang paling penting, jangan tetiba pergi tukar character, atau lari fokus atau lari dari logic akal anak-anak.
Don't go too high, sampai anak tak faham and lose interest.
It's your job to make sure your child is always in character and get influenced by your character.
.
Benda ni senang je sebenarnya.
You just do you.
But in a different character. 😂
.
Memang nampak macam tak masuk akal,
tapi saya cabar korang untuk cuba try test dulu.
Baru tahu macam mana dia punya pergi. 😂
.
Teknik ni seronok tau.
Sampai kadang-kadang rasa rindu nak gaduh dengan anak sebab rindu nak get in character.
Pastu sama-sama beriya berangan. Hahah.
.
Sekian perkongsian untuk hari ni.
Semoga bermanfaat.
And have a blessed week ahead, pipol!
.
.
P/s: For more helpful parenting tips, read my two bestseller books #3Kertas3Krayon3PenselWarna & #WhySoSeriousParents.
.
More info, klik 👇
https://goo.gl/CN7WEo

.
Whatsapp 011 5289 0825
www.wasap.my/601152890825

Mahkota Sabar



Tadi masa tengah makan dengan Haikal kat satu restoran, ada sorang akak ni duduk selang satu meja dari kami. 
Dia asyik pandang-pandang Haikal. 
Sambil pandang, dia senyum dan bisik pada sorang lelaki sebelah dia. 

Saya tak pasti apa yang diborakkan tentang Haikal. 
Nak kata handsome sangat, mak dia lagi handsome. 💁😂

Lepas hampir setengah jam,
tiba-tiba akak tu bangun dan mendekati kami. 

"Assalamualaikum."
Dia tegur sambil tersenyum. 

Haikal yang dari tadi kusyuk melukis, terus angkat kepala dan jawab salam. 

"Berapa tahun ni?"
Akak tu tanya sambil sentuh bahu Haikal. 

"Enam."
Haikal jawab sambil sambung melukis. 

"MasyaAllah bijaknya. Pandai dia melukis."

Saya senyum saje. Tak tahu nak respon apa. 😂

Tiba-tiba akak tu cakap--

"Allah betul-betul sayangkan awak. Dia bagi awak anak yang bijak dan comel. Jaga dia baik-baik ye."

"InsyaAllah, kak." 

Dalam hati saya--
Haduu dah macam nasihat mak aku je ni. 😌

Tiba-tiba akak tu sambung --
.
"Akak ni dah 14 tahun kawen, tapi masih belum ada rezeki nak dapat anak. Bila akak tengok anak-anak macam ni, akak nampak mahkota di atas kepala ibu bapa mereka. Tapi mahkota tu hanya kami orang-orang yang belum ada anak je yang boleh nampak. Bagi kami, orang yang dikurniakan anak adalah bukan calang-calang orang. Sebab Allah yang pilih korang untuk dipakaikan mahkota tersebut. Jaga anak ni baik-baik ye. InsyaAllah dia akan bantu awak di mahsyar nanti."

Ya Allahh. 
I almost burst into tears. 

Saya terus bangun dari tempat duduk, dan peluk akak tu. 
Dia sambut pelukan saya, 
dan sambil gosok belakang saya, dia cakap--

"Doakan akak sekali ye. Kalau tak sempat dapat anak kat dunia, doakan akak dapat ramai anak kat syurga nanti." 

"InsyaAllah, kak."

Itu je saya mampu jawab. 
Sebak menahan air mata. 

Before she and her husband left, ini kata-kata terakhir dia yang saya tak boleh lupa --

"Orang kata, penantian itu satu penyeksaan. Tapi bagi akak, penantian itu sebenarnya anugerah. Tak semua orang mampu menanti tanpa berputus asa. Allah tu sangat baik sebenarnya. Takde satu pun perkara yang dizinkan untuk aniaya kita. Kita je yang selalu bersangka buruk." 

So. Damn. True.

Hari ni, saya belajar dua benda --

Satu, 
kadang-kadang kita patut lihat hidup kita dari perspective orang lain. Sebab kita selalu nampak kekurangan hidup kita, sedangkan ada orang yang kurang bernasib baik yang mengimpikan hidup seperti kita. 

So stay thankful, 
stay patient, 
and stop complaining. 

Dua, 
saya mula nampak definisi SABAR dari sudut yang berbeza. Betapa akak tu mampu kekal positif dan bersangka baik dengan takdir Allah, biarpun diuji selama 14 tahun. 

Sabar--
bukan tentang berapa lama kita sanggup tunggu. 
Tapi tentang kemampuan kita kekalkan mindset dan sikap yang baik sepanjang tempoh menunggu itu. 

Kepada akak yang saya jumpa tadi, 
maybe you're not reading this. 
But i want to thank you for the beautiful lesson you've indirectly taught me just now. 

Semoga akak dapat apa yang akak impikan, 
dan semoga akak terus dikurniakan ketenangan hati dan kebahagiaan hidup.

Bagi saya sekarang--
akak pun ada mahkota di kepala. 

Bukan mahkota anak, 
tapi mahkota sabar. 

Tayar Haus



Haikal: Mama, kenapa kita kena tukar tayar kereta?

Me: Sebab dah haus.

Haikal: Laa. Kenapa nak membazir duit?
.
Me: Apa yang membazir nya?
.
Haikal: Tak perlu la sampai tukar tayar baru.
.
Me: Kenapa pulak? Tayar dah haus, kena la tukar.
.
Haikal: Tayar haus, bagi la dia minum. Lepas minum, elok la dia.
.
Me: Kelakar ke? 😒
.
Haikal: Apa kelakar pulak? Betul lah. Kalau mama haus, mama buat apa? Minum kan?
.
Me: Haduuuuu...Memang la. Tapi tayar haus tu maksudnya tayar dah botak. Bukan sebab dia haus nak minum.
.
Haikal: Ooo.. Tayar botak sebab rambut dia dah gugur ke?
.
Me: Lahhh. Apa pulak rambur gugur niiii. Tayar mana ada rambutttt adoii!
.
Haikal: Habis tu botak kenapa?
.
Me: Tayar botak tu maksudnya dah nipis, so kena la tukar. Kalau tak tukar, bahaya. Boleh eksiden. Camtuhhh. 😑
.
Haikal: Ooooo.. Cakap je tayar dah nipis, kan senang? Tak perlu kejap haus, kejap botak. Mama ingat tayar tu manusia ke? Kalau mama cakap tayar nipis dari awal tadi, mesti kita tak gaduh.
.
Fine fine fine fineeeeee! 😑😑😑
.
Kepada yang cipta term "tayar haus tayar botak" ni, sila pindah ke planet musytari sekarang, sebab anda telah menyusahkan penduduk bumi. Kot ye pun nak cipta term pelik-pelik, cipta la sekali skema jawapan untuk jawab kat budak-budak ni hergh.
.
#HaikalsLogic
#SenakOtak
#TayarHausBagiMinum
#Haduuuuu😂
.
.
More #HaikalsLogic stories in my bestseller book:#WhySoSeriousParents😊


Seminar Keluarga Sunnah Oct 2017

Pernah sekali buku saya tersenarai dalam carta BESTSELLER di MPH, bersebelahan dengan buku "Isteriku Bidadariku" oleh Ustaz Ebit Lew.
.
Masa tu dah happy gila dah.
Terus tergopoh gapah keluarkan phone, sebab nak bagitahu satu kampung. 😂
.
Dan Sabtu lepas, saya berpeluang dengar seminar Ustaz Ebit secara live dan berkesempatan berbual dengan beliau.
.
Kalau buku tercalon sebelah buku ustaz pun dah riuh sekampung, boleh bayangkan tak camane bila dapat berdepan dengan Ustaz Ebit?
EXCITED tahap sesak nafas oii. 😂
.
Nak-nak bila Ustaz Ebit cakap (berkenaan buku saya)--
"Tahniah puan. Semoga Allah terus sayang puan sekeluarga."
.
Allahhhhh terus aminkan 800 kali lalu meninggal dalam iman. Hahah.
Memang lain betul auranya bila berdampingan dengan orang-orang yang tinggi ilmu ni.
.
Mungkin ini lah salah satu kekuasaan Allah yang ditunjukkan melalui hambaNya.
Kuasa ilmu. 😊
.
So hari ni saya nak share sikit beberapa points penting yang saya belajar daripada 4 tokoh yang amat saya kagumi (Ustaz Ebit Lew, Ustazah Fatima Syarha, Ustaz Pahrol dan Ustaz Hariyanto) di Seminar Keluarga Sunnah di Matrade KL, Sabtu lepas.
.
Baca,
dan perlahan-lahan ubah ke arah yang lebih baik.
Kita usaha sama-sama, ok?
.
.
🔴 Jaga solat awal waktu, PASTI keluarga akan bahagia. Beza orang yang sekadar solat dengan orang yang solat di awal waktu, ibarat langit dan bumi. Jauh bezanya. Dan Allah akan hujani rezeki pada rumah orang-orang yang jaga solat di awal waktu.
.
🔴 Wujudkan ta'lim dalam rumah sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Ta'lim adalah sesi berkumpul sekeluarga dan bercerita tentang Allah, kisah nabi, tafsir quran, atau hadis2. Jadikan rumah kita sebahagian dari taman syurga.
.
🔴 Wujudkan 3 waktu ini dalam keluarga, sekurang-kurangnya sekali sehari: Solat berjemaah, Makan berjemaah, dan Bercerita/berbual.Dan dalam ketiga-tiga waktu ini, haramkan handphone dan TV.
.
🔴 Menguap atau melihat handphone ketika pasangan atau anak-anak sedang bercerita, adalah akhlak yang sangat buruk.
.
🔴 Sebut nama pasangan dan anak-anak dalam doa selepas solat, setiap hari.
.
🔴 Banyakkan menyebut "ya arhamar rahimin" (Yang Maha Pengasih dan Penyayang). Supaya setiap anggota keluarga kita juga sentiasa ada dua sifat itu-- penyayang dan pengasih.
.
🔴 Hindari sikap MALAS. Buang perkataan MALAS dalam kamus hidup. Allah benci orang yang malas, Allah menyempitkan rezeki orang yang malas. Kurangkan tidur, kurangkan makan, kurangkan social media, kurangkan berhibur. Kerana itu punca malas.
.
🔴 Tanda Allah sayang keluarga kita ialah bila setiap ahli keluarga mampu berlembut dan bertoleransi sesama sendiri. Kalau kita masih berkasar, kerap bertelingkah, kuat merajuk, pentingkan diri sendiri, maksudnya keluarga kita masih jauh dari Allah.
.
🔴 Orang yang paling kaya dan bahagia adalah orang yang kenal Allah, percaya Allah, RASA Allah sentiasa melihat, dan yakin setiap musibah dan nikmat itu adalah kerana kasih sayang Allah.
.
🔴 Apa ciri-ciri rumah yang Allah suka? Rumah yang sentiasa bersedia menyambut Rasulullah saw sebagai tetamu. Bayangkan Rasulullah nak datang rumah kita petang ni. Adakah kita akan malu atau mengelak? Adakah kita akan sorokkan mana2 majalah, DVD, frame gambar? Adakah kita akan hulurkan Quran yang berhabuk (dah lama tak baca) kepada Rasulullah? Atau adakah kita dalam keadaan yang sentiasa bersedia untuk menyambut Rasulullah, dan yakin baginda akan suka berkunjung ke rumah kita? Tepuk dada.
.
🔴 Nafkah wajib seorang suami kepada isterinya ada 3: Tempat tinggal, Makanan, Pakaian. Suami isteri yang tinggal di rumah mak atau mak mertua atas sebarang sebab, bermaksud suami belum menyempurnakan nafkah tempat tinggal. Tapi kalau tiada pilihan, suami tetap perlu beri bayaran sewa (atau sumbangan setimpal) kepada tuan rumah, bagi menyempurnakan nafkah tersebut. Ini kewajipan. Dan kalau tak ditunaikan, suami akan menanggung dosanya, dan boleh jadi asbab rezeki keluarga sempit dan rumahtangga tak bahagia.
.
🔴 Rasulullah saw tak pernah merungut apabila makanan yang disediakan isterinya tak sedap, kekurangan pada sikap/layanan isterinya, kenakalan anak-anak, sikap ego orang tua, rajuk/cemburu isterinya, atau sebarang kesusahan dalam rumahtangga. Rasulullah tak pernah merungut. Kerana merungut adalah salah satu tanda hati telah hitam.
.
🔴 Macam mana nak bersihkan hati yang hitam? Rajin basuh toilet, bersihkan rumah. Kerja-kerja "kotor" sebegini akan membersihkan hati dan menundukkan jiwa. Sambil bersihkan tandas, repeat dalam hati--
"Rajiah, kau bukan siapa-siapa, kau takde apa-apa, kau tak pernah buat apa-apa. Semua kebaikan yang ada pada kau, adalah kuasa dan pertolongan Allah semata-mata." 😭
.
🔴 Setiap kali kita nampak keburukan atau kekurangan pada pasangan dan anak-anak--
SABAR.
Betulkan diri sendiri dulu. Kadang2 kekurangan itu bukan pada pasangan atau anak-anak, tapi pada diri sendiri yang gagal bersyukur, gagal mendidik dan gagal menjadi contoh yang baik. Orang yang betul2 yakin dengan Allah, tak pernah pandang rendah pada orang lain, termasuk dirinya sendiri.
.
🔴 Setiap kali buat kebaikan, jangan harapkan pujian daripada pasangan, tapi harapkan Allah pandang dan Allah sayang. Sebab bila Allah sayang, automatik seluruh makhlukNya sayang pada kita.
.
🔴 Kekalkan mawaddah (romantik) dalam rumahtangga. Jalan pegang tangan, baring atas riba pasangan, peluk pasangan, pandang wajah pasangan dengan rasa cinta. Biarpun di hadapan anak-anak.
.
🔴 Ringankan mulut untuk ucapkan kata cinta, kata penghargaan, pujian dan dorongan kepada pasangan dan anak-anak setiap hari. Itu akan melembutkan hati dan mengeratkan hubungan.
.
🔴 Rasulullah saw tak pernah pukul/rotan/kurung/ikat/meninggikan suara kepada pasangan dan anak-anak. Baginda bijak menggunakan kemahiran komunikasi dan tutur kata yang berhemah untuk selesaikan sebarang konflik dan stress. Kekerasan dan kekasaran fizikal hanya akan mengeraskan hati dan menjarakkan hubungan.
.
🔴 Cara hidup kita menentukan cara mati kita. Dan cara mati kita menentukan cara kita dibangkitkan semula nanti. So kalau nak kesudahan yang baik, betulkan cara hidup bermula sekarang!
.
🔴 Sentiasa buat kebaikan, walaupun kepada pasangan yang tak pandai menghargai, pasangan yang ego, pasangan yang jahil, pasangan yang tak membalas kebaikan tersebut. Kerana setiap kebaikan yang kita buat, pasti akan dibalas oleh Allah. Buat baik, sebab nak Allah sayang, bukan sebab nak pasangan sayang. Ingat, tiada satu pun kebaikan yang sia-sia!
.
🔴 Rumahtangga yang sejahtera adalah salah satu syurga dunia. Sesiapa yang tak berusaha untuk capai syurga dunia, tak akan mampu beroleh syurga di akhirat nanti. Maka penting untuk kita berusaha capai keluarga sejahtera, sebelum mati.
.
🔴 Suami yang rajin tolong basuh pinggan, bukan suami dayus. Suami yang rajin tolong sidai baju, bukan suami dayus. Suami yang tolong mandikan anak-anak, bukan suami dayus. Suami yang patuh cakap isterinya, bukan suami dayus. Tapi suami dayus, adalah suami yang tak mampu membimbing isterinya ke jalan Allah, tak mampu menjaga aurat isterinya, tak mampu membentengi isterinya dari azab api neraka.
.
🔴 Rumahtangga yang sentiasa ada solat dan zikir di dalamnya, pasti akan tenang dan bahagia.
.
🔴 Jarak sesuatu masalah dengan penyelesaiannya, ibarat jarak dahi dengan tempat sujud. Apa pun konflik dalam rumahtangga, kembali pada Allah.
.
🔴 Kualiti sesebuah keluarga terletak pada kualiti solat anggotanya.
.
🔴 Sentiasa bersedekah sesama anggota keluarga. Kerana sedekah itu lebih tajam daripada doa.
.
🔴 Keluarga adalah asas hidup. Kalau keluarga sejahtera, seluruh perjalanan hidup akan mudah.
.
🔴 Seorang suami perlu ada sifat "ghirrah". (Bukan ghairah. Itu memang dah confirm ada. 😂) Ghirrah bermaksud cemburu. Cemburu yang bertujuan untuk memelihara kehormatan isteri dan menghindar isteri daripada maksiat dan dosa. Contoh, kalau isteri nak keluar dengan kawan2, suami boleh izinkan. Dengan syarat, auratnya terpelihara, pergaulannya terjaga.
.
🔴 Doa bila rumahtangga dilanda badai atau musibah:
Surah At-Taubah, ayat 128-129.
Ini doa favourite Rasulullah saw.
.
🔴 Doa supaya satu keluarga sentiasa jaga solat:
Surah Ibrahim, ayat 40.
.
🔴 Doa supaya Allah sentiasa pelihara ibu bapa kita:
Surah Al-Ahqaf, ayat 15.
.
🔴 Doa memohon zuriat, dan agar Allah sentiasa beri kesabaran ketika belum ada zuriat:
Surah Maryam, ayat 1-10.
.
.
Semoga apa yang saya kongsikan ini bermanfaat, dan menjemput rahmat Allah ke dalam keluarga kalian.
.
Ini cuma perkongsian.
Bukan nasihat, atau jauh sekali nak tunjuk bagus.
.
Sama-sama kita berlapang dada,
cuba ikut sunnah Rasulullah,
dan perlahan-lahan kayuh kembali kepada Allah.
.
Sementara masih dipinjamkan nyawa ni.
Kan? 😊
.
Apa pun, tahniah kepada Ustaz Ebit Lew & Transform Training & Consultancy di atas anjuran sebuah majlis ilmu yang sarat dengan manfaat dan impak yang paling meresap ke dalam jiwa!
InsyaAllah tahun depan kami nak join lagi Seminar Keluarga Sunnah ni.
Sebab best sangattttttt! 👍👍👍
.
.
.
More info:
www.keluargasunnah.com

#JijiTurns30



In two days, I will be 30. 😌

Some say—
Life begins at 30

And some studies say—
kematangan dan kecantikan wanita akan berada di kemuncak pada usia 30 tahun.

Wah!
Macam memujuk hati sendiri je baca research camni 😂
.
But to me --
life begins everyday.

Because in life, we shouldn’t stay at the same spot, at the same place, at the same level.
We need to keep stepping forward, moving further, taking risks, and leveling up everyday. Kan? 

And to begin a "new life", 
we need to get out of our comfort zone. 

Hidup ni macam main game. 
Fasa demi fasa. 
Level demi level. 

And at each level, there'll be difficulties, problems, distractions, obstacles, challenges. 
And after every winning, we feel happy. 
But we never stay at that level, to keep playing and winning the same level. 

We straight away enter a new beginning, 
and get ready to face new challenges. 

Dan begitu lah seterusnya, dan seterusnya. 
Macam sama saje proses nya. 
But we actually get stronger and wiser as time goes by. 

Dalam hidup pun macam tu. 
Our age symbolises our level of life. 
.
So harapnya bila dah masuk 30 ni, 
saya ada kematangan dan kewarasan yang sepatutnya lah ye. 😂

And to begin this new stage of life,
I thought of spending some time with beautiful children who always have a special spot in my heart. 
.
Anak-anak--
di rumah kebajikan, anak yatim, asnaf, pelarian dan homeless.

Sebab bagi saya--
these children are the unsung heroes who teach me the true meaning of life.

They never be in a comfort zone, even for one day. 
They are tested everyday. 
They struggle everyday. 
They compete everyday. 

They learn life, 
and live life one day at a time. 
And they manage to start a new life, 
with a strong spirit, 
every single day. 

So because these children are so strong and unbreakable, 
saya nak "pinjam" semangat mereka, 
to begin my "3 series" journey. 😁

Saya akan pilih beberapa rumah kebajikan di sekitar Perak dan Selangor, dan hulurkan sikit sumbangan kepada mereka. 
If possible dan jika diizinkan pihak rumah kebajikan tersebut, i will be spending some time with them too. 

So today, I would like to invite you my dearest followers to join me to do what we can, for these children. 

Ada DUA options yang anda boleh pilih to be part of this flash charity program--


1) Direct transfer your donation to my account. 

Maybank : 1627 3103 8753
Adlil Rajiah Binti Mohd Nasir
Recipient’s reference: Jiji30

Akaun ni saya dah kosongkan, supaya 100% duit yang masuk boleh disumbangkan sepenuhnya.

There's no minimum or maximum donation. 
Just give how much u can give. 
50 sen, saya terima. 
RM2 juta punnnn saya terima. 


2) Melalui pembelian buku dan LOOKISSLAH Doodle Tshirt. 

You can choose to buy for yourself, atau beli untuk disumbangkan kepada rumah kebajikan. 

Kalau beli untuk diri sendiri, RM3 from your payment will go directly to the tabung. Kalau beli untuk disumbangkan, bayar harga biasa, dan saya akan serahkan buku / doodle tee tersebut kepada rumah kebajikan yang terpilih nanti.

Proses pembelian adalah seperti biasa, melalui whatsapp --

Buku: 011 5289 0825 
Link: www.wasap.my/601152890825

 

Lookisslah: 019 610 1261 
Link: www.wasap.my/60196101261




Semua sumbangan hanya diterima sehingga 15/9/2017 (ESOK), 
jam 12 tengahmalam.

Dan akan mula diedarkan pada 16 September 2017, secara berperingkat. 

Ye, hari ni dan esok je ye tuan puan. 
Sebab memang last minute punya plan nih. 😂
Nanti petang ni saya cerita kenapa tetiba tergerak hati nak buat flash charity untuk birthday kali ni. 

Kalau ikut plan asal, nak pergi maldives je. 💁
Ok gurau. Hahah. 

So pilih la mana-mana option donation, yang paling mudah untuk korang ok? 
Yang penting, kita BERI. 
.
Mana lah tahu ada yang berhajat apa-apa,
atau sedang diuji dan mahu Allah permudahkan sesuatu,
atau tengah ditarik nikmat kesihatan dan mahu Allah berikan kesembuhan,
this may be the reason untuk Allah perkenankan hajat-hajat tersebut.

Sebab fadhilat MEMBERI ni sangat luas.

We will get richer,
when we make people rich.
We will live happier, 
when we make people happy.
We will always get more,
when we give people more.

Itu janji Allah. 
Dan Dia tak pernah mungkir. 

May this 16th September, 
will turn me into a better muslim, a better wife, a better mother, a better daughter, a better sister, a better everything, InsyaAllah. 
Korang doakan, ye? 😁


Help me spread the love, dan kalau korang tahu mana-mana rumah kebajikan atau keluarga yang kurang berkemampuan di sekitar Perak & Selangor, kindly drop a comment below. Nanti saya akan take note untuk bahagi2kan sumbangan yang diterima. 

Thank you, guys! 

#JijiTurns30

#WeLiveToGive